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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.46.2023.tde-07112023-153338
Document
Author
Full name
Roberta de Oliveira Motta
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2022
Supervisor
Committee
Araki, Koiti (President)
Lugão, Ademar Benévolo
Polo, André Sarto
Title in Portuguese
Resina de resistência a umidade para papel e papel-cartão em contato com alimentos com baixos níveis de epicloridrina e seus produtos de hidrólise
Keywords in Portuguese
Epicloridrina e subprodutos
Papel para contato com alimentos
Poliamidoamina:epicloridrina (PAE)
Regulamentações
Abstract in Portuguese
As atualizações nas regulamentações internacionais e nacionais direcionaram as indústrias de embalagens de papel para contato com alimentos a desenvolverem produtos sustentáveis que minimizem os perigos a saúde e ao meio ambiente. Assim, seguindo os novos requerimentos regulatórios que estão sendo implementados em âmbito nacional e internacional, os agentes de resistência à umidade à base de resina poliamidoamina:epicloridrina (PAE), aplicados largamente em embalagens para contato com alimentos, devem ter seus níveis residuais de epicloridrina e de seus subprodutos de reação rigorosamente controlados, tornando inadequados os processos tradicionais de fabricação baseados em reações de poliamidoamina com excesso de epicloridrina. Neste trabalho descrevemos a utilização de um agente finalizador de cadeia na reação de formação da poliamidoamina e posterior ajuste da relação estequiométrica da poliamidoamina e a epicloridrina para controlar os residuais e subprodutos de hidrólise, assim atendendo aos rigorosos padrões exigidos nas novas regulamentações.
Title in English
Moisture resistance resin for food contact paper and paperboard with low levels of epichlorohydrin and its hydrolysis products
Keywords in English
Epichlorohydrin byproducts
Food contact paper
Polyamidoamine:epichlorohydrin (PAE)
Regulations
Abstract in English
Updates to international and national regulations have led the food contact paper industries to develop products that minimize health and environmental hazards. Thus, according to the new regulations, moisture resistance agents based on polyamidoamine:epichlorohydrin resin (PAE) applied in packaging must have their residual levels of epichlorohydrin and its reaction byproducts more strictly controlled, making inappropriate traditional manufacturing processes based on polyamidoamine reactions using excess of epichlorohydrin. In this work, we describe the use of a chainfinishing agent in the formation reaction of polyamidoamine followed by subsequent adjustment of the stoichiometric relationship of polyamidoamine and epichlorohydrin to control the residuals and hydrolysis byproducts, thus meeting the strict standards of the new regulations.
 
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Publishing Date
2024-01-23
 
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