• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.96.2014.tde-19092014-112820
Document
Author
Full name
Julia Cavalheri Tittoto
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Ribeirão Preto, 2014
Supervisor
Committee
Calia, Rogerio Ceravolo (President)
Corá, José Eduardo
Scare, Roberto Fava
Title in Portuguese
Determinantes para a adoção de práticas ambientais responsáveis: estudo de caso em um empreendimento agrícola
Keywords in Portuguese
desenvolvimento sustentável
determinantes para adoção
empreendimento agrícola
práticas ambientais responsáveis
Abstract in Portuguese
A presente pesquisa objetivou identificar quais são os fatores determinantes para a adoção de práticas ambientais responsáveis em um empreendimento agrícola. Para atingir os objetivos propostos, foi realizado um estudo de caso em um empreendimento agrícola de grande porte, o Condomínio Agrícola Santa Izabel (Jaboticabal-SP), cuja atividade principal está centrada na produção de cana-de-açúcar e pode ser considerado exemplo para outras organizações do meio rural, já que adota a rotação de culturas (com soja), o plantio direto, o manejo integrado de pragas e o controle biológico, a aplicação de corretivos e fertilizantes em taxa variável, a recomposição de APPs e o tratamento adequado dos resíduos gerados na produção. Entre as características do produtor, foram identificados como determinantes a escolaridade, a cultura e experiência, a adesão às cooperativas ou associação de produtores, a renda familiar, a orientação para o lucro e a consciência ambiental. Entre as características da prática, a testagem tecnológica, o custo de oportunidade, a compatibilidade e especificidade, a observabilidade, a complexidade e a credibilidade. Entre as características do negócio, o que é produzido, o tamanho da área de produção, o capital humano, o capital financeiro, a estrutura organizacional, os valores e políticas organizacionais, a rentabilidade, a renda adicional e a qualidade da produção. E, entre as características do ambiente externo, os cuidados com os recursos naturais, o relacionamento com fornecedores, o relacionamento com a comunidade/sociedade, a concorrência, o acesso a agentes de extensão e universidades, a cooperação, a imagem corporativa e o incentivo dos acionistas. O maior entendimento dos determinantes ajudou a identificar quais são os desafios para adoção destas práticas e, a partir disso, podem ser elaboradas estratégias de ação que incentivem uma maior adoção destas práticas entre os empreendimentos agrícolas do país.
Title in English
Determinants for adoption of responsible environmental practices: a case study in an agricultural enterprise
Keywords in English
agricultural enterprise
determinants for adoption
responsible environmental practices
sustainable development
Abstract in English
This research aimed to identify the determinants for adoption of responsible environmental practices in an agricultural enterprise. To achieve the proposed objectives, a case study was conducted in a large agricultural enterprise, Condomínio Agrícola Santa Izabel (Jaboticabal- SP), whose main activity is focused on the production of sugarcane and can be considered as an example to other organizations in the rural areas, since adopting crop rotation (with soybean), conservation system, integrated pest management and biological control, application of fertilizers in variable rate, recovery of riparian forests and the treatment of waste generated in the production. Among the characteristics of the producer were identified as determinants: schooling, culture and experience, membership of the cooperative or association, family income, the guidance for profit and environmental awareness. Among the features of the practice: technology testing, cost of opportunity, compatibility and specificity, observability, complexity and credibility. Among the characteristics of the business: what is produced, the size of the area of production, human capital, financial capital, organizational structure, organizational values and policies, profitability, additional income and quality of production. And among the characteristics of the external environment: care with natural resources, supplier relationships, community/society relationship, competition, access to extension agents and universities, cooperation, corporate image and encouragement of shareholders. A better understanding of the determinants helps to identify what are the challenges to adoption of these practices and the development of strategies that encourage greater adoption among agricultural enterprises in Brazil.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2014-10-09
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.