• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.96.2020.tde-26112020-175521
Document
Author
Full name
Felippe Paolucci de Andrade
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Ribeirão Preto, 2020
Supervisor
Committee
Ribeiro, Maisa de Souza (President)
Bonizio, Roni Cleber
Gomes, Sonia Maria da Silva
Rodrigues, Raimundo Nonato
 
Title in Portuguese
Ecoeficiência em cervejarias artesanais: um estudo de casos múltiplos
Keywords in Portuguese
Cerveja artesanal
Ecoeficiência
Produção mais limpa
Abstract in Portuguese
A produção de cerveja artesanal vem ganhando espaço no mercado brasileiro, uma vez que os consumidores buscam um produto de maior qualidade e inovador. Entretanto, as microcervejarias correm o risco de adotar hábitos nocivos comuns ao próprio setor, no que concerne ao desperdício de água, alto consumo de energia e geração de resíduos sólidos. Entende-se que um diagnóstico das práticas de Produção Mais Limpa (P+L) pode colaborar para a ecoeficiência do negócio, atendendo às necessidades financeiras desse subsetor e contribuindo com o benefício socioambiental. Nesse sentido, este trabalho teve como objetivo investigar o nível de ecoeficiência das cervejarias artesanais a partir da aderência às práticas de P+L recomendadas pela Cetesb. Para isso, realizou-se um estudo de casos múltiplos, no qual participaram três das oito cervejarias artesanais que formam o Polo Cervejeiro de Ribeirão Preto, que se configura em um Arranjo Produtivo Local (APL). A princípio, identificaram-se as recomendações propostas pela Companhia Ambiental do Estado de São Paulo (Cetesb), órgão de controle de poluição, para cervejarias, no que diz respeito à água, energia e subprodutos, as quais foram adaptadas ao modelo a ser investigado. O instrumento de coleta de dados foi composto por entrevistas aos gestores e responsáveis pelo processo de produção, além da visita técnica. Os resultados obtidos, com os dados analisados desta amostra, permitiram inferir que, quanto maior a aderência nas práticas de P+L, menor o consumo de recursos, como água e energia, e os custos que se tem com eles, portanto, melhor o nível de ecoeficiência do negócio. O porte, restrições financeiras e de espaço físico, também, foram fatores presentes quando da ausência de P+L. Entende-se, desse modo, que a ecoeficiência é uma ferramenta que pode auxiliar os gestores nas decisões relacionadas à continuidade do subsetor, pois além de promover melhorias no parque operacional, reduzindo custos, diminui, também, o impacto desse segmento na natureza. Espera-se que a divulgação dos resultados obtidos nessa pesquisa possa gerar um isomorfismo de sustentabilidade no subsetor e reflexões sobre as possíveis colaborações para o desenvolvimento sustentável dos negócios e do planeta.
 
Title in English
Eco-efficiency in craft breweries: a multiple case study
Keywords in English
Cleaner production
Craft beer
Eco-efficiency
Abstract in English
Craft beer production has been growing in the Brazilian market, since consumers are looking for an innovative product, with higher quality. However, microbreweries are taking risks when they adopt harmful habits common to the sector, regarding wastewater, high energy consumption and solid waste generation. It is understood that a diagnosis of Cleaner Production (CP) practices can contribute to the eco-efficiency of the business, meeting the financial needs of this sub-sector and contributing to the socio-environmental benefit. In this sense, this work's goal was to investigate the adherence to the CP practices in craft breweries, aiming to obtain their currently level of eco-efficiency. In this regard, a multiple case study was carried out, in which participated three of the eight craft breweries that make Ribeirão Preto's Brewery Pole, that is configured in a Local Productive Arrangement. At first, the recommendations proposed by the Environmental Company of São Paulo State (Cetesb), a pollution control agency for breweries, about water, energy and by-products, were identified and adapted to the model to be investigated. The data collection instrument consisted of interviews with managers and those responsible for the production process, in addition to technical visit. The results allowed us to verify that the greater the adherence to CP practices, the lower the consumption of resources, such as water and energy, and the costs that are incurred with them. Consequently, a better level of eco-efficiency of the business. The size, financial and space restrictions were the reasons for not adopting CP practices. It is understood, therefore, that eco-efficiency is an opportune tool for the continuity of the sub-sector, because in addition to promoting improvements in the operational park, reducing costs, it also decreases the impact of this segment on the environment. It is expected that the dissemination of the results obtained in this research can generate the sustainability isomorphism on the sub-sector and reflections on possible collaborations for the sustainable development of business and the planet.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2021-02-01
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors.
CeTI-SC/STI
© 2001-2024. Digital Library of Theses and Dissertations of USP.