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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.82.2023.tde-05102023-153925
Document
Author
Full name
Amanda Mezete Gouveia
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Carlos, 2023
Supervisor
Committee
Nitschke, Marcia (President)
Andri, Lea Chapaval
Bossolan, Nelma Regina Segnini
Canduri, Fernanda
Title in Portuguese
Efeito do pH e força iônica na atividade antimicrobiana de ramnolipídeos frente à Staphylococcus aureus
Keywords in Portuguese
S. aureus
Biofilmes
Biossurfatante
Força iônica
Ramnolipídeo
Abstract in Portuguese
As doenças transmitidas por alimentos (DTA) causam significativa mortalidade nos países em desenvolvimento, sendo as bactérias os principais agentes responsáveis por estas patologias. As doenças envolvendo Staphylococcus aureus podem ser causadas tanto pela infecção quanto pela intoxicação do organismo hospedeiro, devido a ingestão de alimentos contaminados. A resistência bacteriana aos antibióticos convencionais, junto ao interesse por antimicrobianos mais sustentáveis, demanda a busca por métodos alternativos de controle. Neste contexto, a utilização de biossurfatantes (BS), como os ramnolipídeos (RL), se mostra promissora uma vez que apresentam baixa toxicidade, são biodegradáveis e sintetizados a partir de fontes renováveis. O principal objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do pH e da força iônica na atividade antimicrobiana dos RL frente a formas planctônicas e sésseis de S. aureus. Os resultados revelaram que o aumento do pH de 5 para 8 resultou no aumento da concentração inibitória mínima (CIM) de 78,12 mg/L para >2500 mg/L. Da mesma forma, a presença de NaCl favoreceu a atividade antimicrobiana dos RL em todos os pH testados, reduzindo os valores de CIM. As células livres de S. aureus se mostraram mais sensíveis ao tratamento com RL comparativamente aos biofilmes. Apesar da maior resistência dos biofilmes, a presença de RL foi capaz de reduzir a quantidade de células viáveis em até 3,8 unidades logarítmicas. A força iônica e o pH influenciam de forma significativa a atividade antimicrobiana do RL frente a Staphylococcus aureus, sugerindo potencial para aplicação em alimentos ácidos e salgados.
Title in English
Effect of pH and ionic strength on antimicrobial activity of rhamnolipids against Staphylococcus aureus
Keywords in English
S.aureus.
Biofilm
Biosurfactant
Ionic strength
Rhamnolipid
Abstract in English
Foodborne diseases (FBD) are important causes of mortality in developing countries and bacteria one of the main agents responsible for such pathologies. Staphylococcus aureus are harmful by both infection and intoxication of the host organism caused by the ingestion of contaminated food. Bacterial resistance to conventional antibiotics, together with the interest in more sustainable antimicrobials, demands the search for alternative methods of control. In this context, the use of biosurfactants (BS), such as rhamnolipids (RL), is promising since they have low toxicity, are biodegradable and synthesized from renewable sources. The main objective of this study was to evaluate the effect of pH and ionic strength on antimicrobial activity of RL against planktonic and sessile forms of S. aureus. The results show that increasing pH from 5 to 8 also increased the minimal inhibitory concentration (MIC) from 78.12 mg/L to > 2500 mg/L. In the same way, the presence of NaCl improved the antimicrobial activity of RL in all pH tested, reducing the MIC values. Free S. aureus cells were more sensitive to RL treatment compared to biofilms. Despite the higher resistance of biofilms, the presence of RL was able to reduce the amount of viable cells in 3.8 log units. Ionic strength and pH has a significant effect on the antimicrobial activity of RL against Staphylococcus aureus cells, suggesting potential for application in acidic and salty foods.
 
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Publishing Date
2023-10-09
 
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