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Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.8.2003.tde-01112022-123413
Document
Author
Full name
Mônica Chaves Abdala
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2002
Supervisor
Committee
Augusto, Maria Helena Oliva (President)
Arruda, Maria Arminda do Nascimento
Martins, Heloisa Helena Teixeira de Souza
Rial, Carmen Silvia
Rolim, Maria do Carmo Marcondes Brandão
Title in Portuguese
Mesas de Minas: as famílias vão ao self-service
Keywords in Portuguese
Formas de sociabilidade
Hábitos alimentares
Relações de gênero
Self-service
Sociologia da alimentação
Abstract in Portuguese
Este estudo analisa mudanças nas formas de sociabilidade e nos hábitos alimentares de famílias mineiras que ocorreram com a expansão das comidas por quilo e congêneres, a partir do final da década de 1980, quando é percebida uma tendência ao aumento do número de refeições cotidianas realizadas fora de casa. O self-service foi considerado um locus privilegiado de análise dessas mudanças, ao mesmo tempo que expressão da imagem de uma sociedade caracterizada pela multiplicidade de opções para escolhas individualizadas, em todos os níveis da vida, em que cada pessoa compõe o seu "cardápio próprio", variando desde a mais elementar de suas necessidades, a de se alimentar, até a própria identidade. Concentramos o estudo no Estado de Minas Gerais, dando continuidade à pesquisa anterior sobre a cozinha e a construção da imagem do mineiro, realizada no mestrado, cujos dados constituem parâmetros de referência para a comparação com a década de 1990. Visando à compreensão do momento estudado, retomamos algumas análises relativas às alterações nos espaços público e privado, assim como nas relações entre eles e, nesse contexto, analisamos as modificações nas relações de gênero e nas estruturas das famílias. Por meio da utilização da metodologia qualitativa e da seleção de três cidades de diferentes portes, buscamos observar em que medida ocorreu o crescimento de refeições feitas fora de casa, deixando de ser característica apenas de grandes centros, e como esse fator serelaciona às transformações sofridas pelas famílias mineiras nos últimos anos do século XX
Title in English
Not available
Keywords in English
Eating habits
Gender relationships
Self-service
Sociology of food
Ways of sociability
Abstract in English
This study analyzes changes on ways of sociability and on eating habits of families from Minas Gerais (Brazil), starting in the latest 1980's, with the expansion of restaurants "by kilo" (weight) and similar, time at which a tendency of an increase in the number of daily meals taken place outside the home is noticed. The self-service was considered a privileged locus for analysis of these changes, and at the same time an expression of the image of a society characterized by the multiplicity of options for individualized choices, in all levels of life, in which each person makes his/her "own menu", ranging from the most elementary of their needs, the need of eating, up to reaching their own identity. The study was concentrated in the state of Minas Gerais, giving sequence to a previous research at the Master's level about cuisine and the construction of the mineiro people image, whose data constitute reference parameters to compare with the 1990´s decade. Seeking a better understanding of the time period studied, we went back to some analysis related to the changes in the public and private spaces, as well as the relationship between them and, in this context, we also analyzed the changes in the gender relationships and in the structure of families. By using the qualitative methodology and the selection of three cities of different sizes, we sought to comprehend in what extent the expansion of eating out occurred, ceasing to be a characteristic of large centers only, and how this factor relates to the changes in families from Minas Gerais taken place in the last years of the XX century
 
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Publishing Date
2022-11-01
 
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