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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.74.2022.tde-16082022-095510
Document
Author
Full name
Cecilia Mitie Ifuki Mendes
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Pirassununga, 2022
Supervisor
Committee
Gameiro, Augusto Hauber (President)
Nunes, Rubens
Spers, Eduardo Eugenio
Vieira, Luciana Marques
Title in Portuguese
Desenvolvimento de norma privada de avicultura baseada nos princípios da agricultura natural
Keywords in Portuguese
Agricultura sustentável
Avicultura alternativa
Cadeias agroalimentares
Certificação
Governança
Normas agroalimentares
Abstract in Portuguese
O sistema de produção avícola da Agricultura Natural possui diferenciais que não estão descritos formalmente em uma norma auditável. Os produtos podem ser identificados em rótulos como orgânicos, certificados de acordo com a legislação brasileira. Entretanto, este fato não distingue e nem comunica as especificidades e a sustentabilidade do método a consumidores. O objetivo desta pesquisa foi desenvolver uma norma privada de avicultura baseada na Agricultura Natural preconizada por Mokiti Okada em 1935. O referencial teórico foi a literatura sobre normas agroalimentares e seu papel na governança de cadeias agroindustriais sustentáveis. A pesquisa teve natureza qualitativa. Aplicou-se um delineamento de estudo de caso a uma empresa cujo sistema agroindustrial baseia-se na Agricultura Natural. Entrevistas semiestruturadas foram conduzidas com 27 gestores da empresa, 23 produtores integrados de aves, sete técnicos de assistência à criação, 11 profissionais de auditoria e 12 gestores de lojas de alimentos para captar percepções sobre a produção e atributos da qualidade dos produtos. A análise de conteúdo foi realizada com apoio do programa de computador NVivo (2021). Com os resultados, redigiu-se uma norma e especialistas validaram o texto em reuniões de discussão. Esta pesquisa produziu uma norma privada de produção de aves baseada na Agricultura Natural, identificou atributos da qualidade dos produtos, caracterizou critérios e propôs expressões e alegações sobre o sistema de produção, visando a comunicação clara a consumidores; este trabalho incorporou percepções de atores da cadeia produtiva. Os resultados contribuem para a gestão de empreendimentos agroindustriais com processos diferenciados e sustentáveis por meio de normas privadas. Outra contribuição foi a documentação de informações recentes sobre a prática da Agricultura Natural no Brasil.
Title in English
Development of private standard of poultry production based on the principles of nature farming
Keywords in English
Agri-food chains
Agri-food standards
Alternative poultry farming
Certification
Governance
Sustainable agriculture
Abstract in English
The poultry production system of Nature Farming has differentials not formally described in an auditable standard. The products may be identified in labels as organic, certified according to Brazilian legislation. However, this fact does not distinguish nor communicate the specificities and the sustainability of the method to consumers. The objective of this research was to develop a private standard for poultry production based on the Nature Farming advocated by Mokichi Okada in 1935. The theoretical reference was the literature on agri-food standards and their role in the governance of sustainable agro-industrial chains. The research had a qualitative nature. A case study design was applied to a company whose agro-industrial system is based on Nature Farming. Semi-structured interviews were conducted with 27 company managers, 23 integrated poultry producers, seven poultry farming assistance technicians, 11 audit professionals, and 12 managers of food shops to capture perceptions on production and product quality attributes. A content analysis was performed with the support of the NVivo (2021) computer program. With the results, a standard was drafted, and experts validated the text in discussion meetings. This research produced a private standard for poultry production based on Nature Farming, identified product quality attributes, characterized criteria, and proposed expressions and claims about the production system, aiming at clear communication to consumers; this work has incorporated perceptions of the production chain's actors. The results contribute to the management of agro-industrial enterprises with differentiated and sustainable processes through private standards. Another contribution was the documentation of recent information on the practice of Nature Farming in Brazil.
 
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ME10779147COR.pdf (2.85 Mbytes)
Publishing Date
2022-08-19
 
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