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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.6.2015.tde-09112015-140554
Document
Author
Full name
Gabriela Salvatte de Oliveira Segri
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2015
Supervisor
Committee
Pinto e Silva, Maria Elisabeth Machado (President)
Francisco, Priscila Maria Stolses Bergamo
Sarti, Flávia Mori
Title in Portuguese
Atitudes em relação à saúde e o comportamento de compra de produtos orgânicos entre funcionários e alunos de uma instituição pública de ensino superior de São Paulo/SP
Keywords in Portuguese
Atitude
Consumidor
Escalas de Saúde
Orgânicos
Saúde
Abstract in Portuguese
Introdução. A preocupação com saúde e o interesse por uma alimentação saudável com alimentos ricos em vitaminas e minerais, mais naturais, menos processados e sem resíduos tóxicos é uma realidade. O motivo pelo qual os indivíduos escolhem seus alimentos e como fazem estas escolhas é uma etapa importante na realização de orientações dietéticas adequadas, pois diversos fatores como atitude, hábito, valores, crenças e normas sociais afetam a maneira como os consumidores vivem, compram e consomem. Objetivo. Estudar o interesse em relação à saúde e comportamento de compra de produtos orgânicos entre funcionários e alunos da Faculdade de Saúde Pública/USP. Métodos. Um total de 221 voluntários responderam o questionário composto pela Escala de Atitude em Relação à Saúde (HTAS), perguntas sobre comportamento do consumidor e aspectos sociodemográficos. Realizou-se a análise descritiva dos dados, bem como testes de associação pelo qui-quadrado de Pearson, teste de Kruskal-Wallis para verificar diferenças entre distribuições e análise fatorial exploratória com rotação Varimax para identificação dos fatores de influência de compra de orgânicos. Resultados. A subescala de Interesse em Saúde Geral apresentou a maior média (5,03). Identificou-se um maior interesse por produtos light entre os homens e por produtos naturais entre as mulheres. A decisão de compra de produtos orgânicos está associada à renda (p=0,022) e entre os que compram, a proteção ambiental é o fator mais importante, seguido da saúde, informação e mercado, além de apresentarem maior interesse em saúde geral e em produtos naturais. Conclusão. A maior atitude em relação à saúde foi verificada entre aqueles que efetivamente compram produtos orgânicos, por apresentarem maior interesse em saúde geral e produtos naturais, buscando uma alimentação mais saudável, com menos alimentos processados e produtos químicos
Title in English
Attitudes to health and the buying behavior of organic products in students and staff of a public institution of higher education in São Paulo / SP
Keywords in English
Consumer Attitude
Health
Health Scales
Organic
Abstract in English
Introduction. Concern for health and interest in healthy eating with food rich in vitamins and minerals, more natural, less processed and no toxic waste is a reality. The reason why individuals choose their food and how they make these choices is an important step in making appropriate dietary guidelines, since several factors such as attitude, habits, values, beliefs and social norms affect the way consumers live, buy and consume. Objective. Study the health interest and buying behavior of organic products in students and staff of the School of Public Health / USP. Methods. A total of 221 volunteers answered a questionnaire composed of Health Attitude Scale (HTAS), questions about consumer behavior and demographic aspects. We conducted a descriptive analysis of data, and association tests by the Pearson´s chi-square test, Kruskal-Wallis test to verify the differences among distributions and exploratory factor analysis with Varimax rotation to identify factors which influence the purchase of organic food. Results. The subscale of Interest in General Health had the highest average (5.03). It identified a greater interest in light products among men and natural products for women. The decision to purchase organic products is associated to income (p = 0.022) and among those who purchase, environmental protection is the most important factor, followed by health, information and market, besides having greater interest in overall health and products natural. Conclusion. The greatest attitude towards health was observed among those who actually buy organic products because they have more interest in general health and natural products, looking for a healthier diet with less processed foods and chemicals.
 
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Publishing Date
2015-11-16
 
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