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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.6.2004.tde-30012023-175823
Document
Author
Full name
Elisabeth Claudia Lacher e Addôr
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2004
Supervisor
Committee
Matté, Glavur Rogério (President)
Martins, Cleide Lavieri
Soares, Ida Caramico
Title in Portuguese
Determinação dos pontos críticos no processo de importação de produtos termolábeis
Keywords in Portuguese
Logística
Mercadorias Importadas
Produto Termolábil
Risco
Vigilância Sanitária
Abstract in Portuguese
Produtos sensíveis à temperatura estão sujeitos ao Controle Sanitário cujas ações consistem na inspeção de produtos importados em portos, aeroportos e fronteiras. Objetivo: Determinar os pontos críticos durante o processo de importação de produtos termolábeis, identificando seu fluxo da carga, com base no processo documental e operacional da importação de produtos sujeitos ao Controle Sanitário. Método: Estudo descritivo utilizando observação sistematizada de 36 armazéns alfandegados do estado de São Paulo, relativo à: localização, estrutura física, meios de transporte utilizados, segregação de produtos, equipamentos de refrigeração, monitoramento da temperatura, além de pesquisa sistematizada de documentos, legislação e dados estatísticos de organismos oficiais nacionais e internacionais. Resultados: Foi observado que a importação de produtos termolábeis pode ser efetuada em diferentes modalidades, utilizando um ou mais meios de transporte; os armazéns alfandegados estão localizados de forma estratégica para assegurar o acesso e a distribuição dos produtos. Em 2003, foram registradas no Brasil temperaturas extremas de 40°C positivos e 4°C negativos. Os armazéns alfandegados possuem capacidades instaladas de refrigeração diferentes entre si, cujo monitoramento da temperatura se dá de forma diversa e, algumas vezes, precária. Diferentes grupos de produtos podem representar diferentes fontes de risco dependendo da exposição a condições ambientais adversas. Conclusões: Dos pontos críticos identificados no processo de importação de produtos sensíveis à temperatura destacam-se: não familiaridade com os documentos e fluxo operacional, preenchimento inapropriado dos documentos de importação, unitização da carga, modos e meios de transporte e seu percurso, embalagem, viabilidade e capacidade de armazenamento, qualidade do serviço de refrigeração prestado.
Title in English
Critical points determination in the process of temperature sensitive products importation
Keywords in English
Health Surveillance
Imported Merchandise
Logistics
Risk
Thermo Labile Products
Abstract in English
Temperature sensitive products are subjected to the Sanitary Control whose actions consist in inspecting the imported product in ports, airports and borders. Objective: To determine critical points during the importation process of temperature sensitive products identifying its load flow, based on documental and operational process of importation of products subjected to Sanitary Control. Methods: Descriptive study using systematized observation of 36 customs warehouses in the state of São Paulo, regarding: location, physical structure, means of transportation, products segregation, cooling equipments, temperature monitoring and a systematic search of technical documents, legislation, and statistical data from national and intemational official organisms. Results: It was observed that the importation process could be accomplished in different modalities, using one or more means of transportation; customs warehouses are located in strategic positions to ensure access and distribution of products. In 2003, extreme temperatures of 40°C positive and 4°C negatives were registered in Brazil. Customs warehouses have different installed cooling capacity, whose temperature tracking happens in several different ways and sometimes are precarious. Different groups of products can represent different hazard source depending on the exposure to adverse environmental conditions. Conclusions: The highlighted critical points identified in the process of importation of temperature sensitive products were: unfamiliarity with documental and operational flow, inappropriate fulfillment of importation documents, unitization of the load, way and means of transportation and its course, packing, storage capacity and availability, cooling quality service rendered by storage suppliers.
 
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Publishing Date
2023-01-30
 
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