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Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.6.2005.tde-17052021-152933
Document
Author
Full name
Renata Doratioto Albano
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2005
Supervisor
Committee
Gambardella, Ana Maria Dianezi (President)
Boog, Maria Cristina Faber
Amancio, Olga Maria Silverio
Gotlieb, Sabina Léa Davidson
Mancuso, Ana Maria Cervato
Title in Portuguese
Estado nutricional e consumo alimentar entre estudantes dos cursos de nutrição e de letras: um estudo longitudinal
Keywords in Portuguese
Avaliação Antropométrica
Consumo Alimentar
Estado Nutricional
Índice de Massa Corporal
Universitários
Abstract in Portuguese
Objetivo: O objetivo desse estudo foi verificar e comparar o estado nutricional e o consumo alimentar entre estudantes de dois cursos de áreas distintas (Nutrição e Letras) em uma Instituição Particular de Ensino Superior (IPES) ao longo de um ano. Casuística e Métodos: Estudo do tipo longitudinal, realizado em 2003 e 2004 em uma IPES, localizada na cidade de Santos/SP. A população de estudo foi constituída de alunos matriculados nos 30 e 5° semestres, respectivamente, em 2003 e 2004, nos cursos de Nutrição e Letras. Foram analisados os valores do índice de massa corporal e de consumo alimentar, bem como hábitos alimentares e estilo de vida. Para a análise estatística foram utilizados os softwares SPSS, versão 11.0 e o Statística, versão 5.5. Resultados: Detectou-se maior número de estudantes do curso de Letras com excesso de peso corporal, sendo 21,6% em 2003 e 15% em 2004. Com base na média do registro alimentar de 3 dias dos estudantes, verificou-se desequilíbrio no valor calórico total devido a maior quantidade de gordura. Para os micronutrientes, as médias de consumo de cálcio e ferro ficaram abaixo dos valores recomendados em ambos os períodos de estudo. As mudanças ocorridas entre 2003 e 2004 para os hábitos alimentares, estilo de vida, consumo médio dos macronutrientes em relação ao valor calórico total, cálcio, ferro, consumo de água e IMC médio intra os alunos dos curso (Nutrição X Nutrição, Letras X Letras) e entre os alunos dos cursos (Nutrição X Letras) nos períodos de 2003 e 2004 não foram estatisticamente significativas. Considerações finais: Em 2003, os alunos dos cursos apresentaram-se de maneira semelhante, com exceção do estado nutricional, média de IMC e da idade. Em 2004, os alunos de ambos os cursos comportaram-se também de maneira semelhante, com exceção do estado nutricional, onde houve número maior de alunos com excesso de peso no curso de Letras. As mudanças analisadas nos hábitos alimentares, estilo de vida, consumo alimentar, índice de massa corporal, intra os alunos dos cursos e entre os alunos dos cursos nos períodos estudados não foram estatisticamente significativas.
Title in English
Nutritional status and food intake of students attending Nutrition and Language & Literature coursesa longitudinal study
Keywords in English
Anthropometric Evaluation
Body Mass Index
College Students
Food Intake
Nutritional Status
Abstract in English
Objective: The objective of this study was to verify and compare the nutritional status and the food intake of students attending courses from distinctive areas (Nutrition and Languages & Literature) in a Private Institution of Superior Education (PISE) throughout a year. Casuistic and Methods: Longitudinal study conducted during 2003 and 2004 in a PISE located in the city of Santos/SP. The study population consisted of students registered in the 3rd and 5th semesters, respectively, in 2003 and 2004, in the Nutrition and Languages & Literature courses. The analyzed values were the body mass index and the food intake, as well as the food habits and life style. For the statistical analysis the softwares SPSS, version 11.0 and Statistica, version 5.5 were used. Results: A greater number of Languages & Literature students were detected as being overweight, being 21.6% in 2003 and 15% in 2004. Based on the mean values of the 3-day food record, an unbalance in the total energy value was verified due to the greater amount of fat intake. For the micronutrients, the mean intake of calcium and iron were below the recommended values in both periods of the study. Changes which occurred during 2003 and 2004 in food habits, life style, mean intake of macronutrients in relation to the total energy intake, calcium, iron, water intake, and mean BMI inter students (Nutrition X Nutrition, Language & Literature X Language & Literature) and between students (Nutrition X Language & Literature) in the periods of 2003 and 2004 were not statistically significant. Final considerations: In 2003, the students of both courses presented themselves in a similar manner, with the exception of the nutritional status, mean BMI and age. In 2004, students from both courses also behaved in a similar manner, with the exception of the nutritional status, when a greater number of overweight was observed in the Language & Literature course. The analyzed changes in the food habits, life style, food intake, BMI inter students and between courses in the studied periods were not statistically significant.
 
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Publishing Date
2021-05-17
 
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