• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.6.2003.tde-04012021-123352
Document
Author
Full name
Edeli Simioni de Abreu
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2003
Supervisor
Committee
Torres, Elizabeth Aparecida Ferraz da Silva (President)
Abdalla, Dulcineia Saes Parra
Fisberg, Regina Mara
Monteiro, Carlos Augusto
Santos Filho, Raul Dias dos
Title in Portuguese
Elaboração e avaliação da eficácia do sistema de pontos de um instrumento de orientação alimentar como ferramenta para intervenções dietéticas em indivíduos hiperlipidêmicos
Keywords in Portuguese
Dislipidemias
Guias Alimentares
Índice de Colesterol/Gordura Saturada (CSI)
Lipídeos
Abstract in Portuguese
Dados da literatura confirmam a existência de substâncias dietéticas que são aterogênicas e promotoras de doenças cardiovasculares, tais como conteúdos elevados de colesterol e gordura saturada. O que fica difícil mensurar é o poder aterogênico ou mesmo hipercolesterolêmico dos alimentos. Assim, a utilização de um sistema de pontos de fácil compreensão e manejo poderia auxiliar os indivíduos na escolha de alimentos saudáveis. Esse trabalho teve como objetivo elaborar um instrumento de orientação alimentar e avaliar sua eficácia como ferramenta para intervenção dietética para indivíduos com hiperlipidemias. Foi um estudo realizado em duas etapas: elaboração do sistema de pontos com pontuação de índice de Colesterol/Gordura Saturada (CSI) e um estudo piloto de desenho experimental com duração de três meses. Esse protocolo de pesquisa comparou dois grupos. O grupo estudo seguiu a dieta proposta pelo sistema de pontos e o grupo controle que foi orientado por impresso com alimentos permitidos e proibidos. Os resultados demonstraram que foi elaborado, com sucesso, um instrumento de orientação alimentar denominado Sistema de Pontos para Controle de Colesterol e Gordura no Sangue. Essa ferramenta se apresentou como de rápida aplicação e de fácil compreensão, com eficácia absoluta em relação à dieta tradicional para dislipidemias, em relação às medidas de peso, IMC, circunferência abdominal, colesterol total, LDL e prática de atividade física e eficácia relativa quanto às medidas de HDL, VLDL e Triglicérides.
Title in English
Elaboration and evaluation of points system food orientation instrument efficacy as a tool for dietetic interventions on hypercholesterolemic individuals
Keywords in English
Cholesterol/Saturated Fat Index (CSI)
Dyslipidemia
Food Guides
Lipids
Abstract in English
Literature data confirms the existence of atherogenic dietary substances and promoters of cardiovascular disease, they are high leveis of dietetic cholesterol and saturated fat. However, it is difficult to measure the food's atherogenic or even hypercholesterolemic power. Thus, an easily comprehensive food guide could help individuaIs on choosing healthy foods. This work aimed to elaborate a food orientation instrument and evaluate his efficacy as a tool for dietetic intervention of hiperlipidemic individuaIs. It was a study developed in two steps: elaboration of points system with punctuation of Cholesterol/saturated fat Index (CSI) and a pilot study of experimental design with duration of three months. This protocol compared two groups: the study group, that followed the proposal diet from the points system and the control group that was oriented by a text contenting allowed and prohibited foods. The results demonstrated that the points system food orientation instrument to control cholesterol and fat in blood plasma was successfully elaborated and presented as a fast application and easy comprehension, with absolute efficacy than traditional diets for dyslipidemic individuals, than weight measures, BMI, waist circumference, total cholesterol, LDL a physical activity, and relative efficacy when compared to HDL, VLDL a triglycerides.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
DR_614_Abreu_2003.pdf (11.76 Mbytes)
Publishing Date
2021-01-04
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.