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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.18.2021.tde-03012022-163445
Document
Author
Full name
Murilo Neves Mourarias
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Carlos, 2021
Supervisor
Committee
Gerolamo, Mateus Cecilio (President)
Careta, Catarina Barbosa
Valente, Domingos Sárvio Magalhães
Title in Portuguese
Ferramenta para recomendação de tecnologias 4.0: um caso de aplicação em uma produção de queijo artesanal
Keywords in Portuguese
Agricultura 4.0
BPM
PME
QFD
Queijo
Tecnologias 4.0
Abstract in Portuguese
Na indústria, a enorme variedade e quantidade de dados gerados por dispositivos conectados à internet possibilita a compreensão detalhada e em tempo real do que acontece no chão de fábrica, dando origem às Smart Factories (fábricas inteligentes). Na agricultura, sensores e robôs podem realizar o monitoramento e o manejo da lavoura sem que o homem precise ir ao campo, dando origem, por sua vez, às Smart Farms (fazendas inteligentes). Ambas as situações descritas fazem parte da chamada Indústria 4.0 e da Agricultura 4.0, respectivamente, oriundas da Quarta Revolução Industrial, que é marcada pela melhoria de inúmeras tecnologias e seu uso em diversos setores da sociedade. Com o objetivo de aproveitar as oportunidades geradas por essa nova revolução, inúmeros países têm se mobilizado e lançado programas para a modernização de suas indústrias e serviços, inclusive o Brasil, com o lançamento do Plano de Manufatura Avançada em 2017. Diante disso, a fim de contribuir para que as Pequenas e Médias Empresas (PMEs) brasileiras não fiquem de fora dessa revolução, esta pesquisa procurou compreender como facilitar a implementação das Smart Farms (SF) considerando as dificuldades que as PMEs possuem. Para isso, optou-se pelo desenvolvimento de uma ferramenta que pudesse recomendar tecnologias 4.0 que fossem aderentes ao contexto e as necessidades das PMEs brasileiras do setor agropecuário, a partir de uma ferramenta já conhecida da literatura, o QFD - Quality Fuction Deployment. Em seguida, realizou-se um estudo de caso em um processo de produção de queijo artesanal de um pequeno produto rural do Vale do Paraíba – São Paulo/SP, a fim de exemplificar o uso da ferramenta desenvolvida e obter sugestões de melhorias. A partir dos resultados obtidos, verificou-se que a ferramenta desenvolvida conseguiu cumprir o seu objetivo de recomendar tecnologias 4.0, necessitando, contudo, de um especialista na área tecnológica para auxílio no preenchimento. Por fim, espera-se contribuir para que as PMEs brasileiras possam ter um direcionamento de como iniciar essa revolução tecnológica 4.0 nos seus negócios.
Title in English
Technologies 4.0 recommendation tool: an application case in artisanal cheese production
Keywords in English
Agriculture 4.0
BPM
Cheese
QFD
SMEs
Technologies 4.0
Abstract in English
In industry, the huge variety and amount of data generated by devices connected to the internet allows to a detailed and real-time understanding of what happens on the industrial floor, giving rise to smart factories. In agriculture, sensors and robots can monitor and manage crops without the need for man to go to the field, giving rise, in turn, to smart farms. Both situations described are part of the so-called Industry 4.0 and Agriculture 4.0, respectively, originating from the Fourth Industrial Revolution, which is marked by the improvement of numerous technologies and their use in various sectors of society. In order to take advantage of the opportunities generated by this new revolution, some countries have mobilized and launched programs for the modernization of their industries and services, including Brazil, with the launch of the Advanced Manufacturing Plan in 2017. To contribute for small and medium-sized companies (SMEs) in Brazil are not left out of this revolution, this research seeks to understand how to facilitate the design of Smart Farms (SFs) considering the difficulties that SMEs have. For this, it was decided to develop a tool that can recommend technologies 4.0 that adhere to the context and as a need of Brazilian SMEs in the agricultural sector, based on a tool already known in the literature, the QFD - Quality Fuction Deployment. Then, a case study is carried out in a process of artisanal cheese production of a small rural product in Vale do Paraiba - São Paulo / SP, in order to exemplify the use of the developed tool and obtain suggestions for improvement. From the results obtained, it was verified that the developed tool was able to fulfill its objective of offering 4.0 technologies, requiring, however, a specialist in the technological area to help with its completion. Finally, it is expected to contribute so that Brazilian SMEs can have a direction on how to start this 4.0 technological revolution in their businesses.
 
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Publishing Date
2022-02-07
 
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