• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.18.2002.tde-04122015-162537
Document
Author
Full name
Katty Maria da Costa Mattos
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Carlos, 2002
Supervisor
Committee
Schalch, Valdir (President)
Assad, Eduardo Delgado
Nova, Nilson Augusto Villa
Souza, Marcelo Pereira de
Vecchia, Francisco Arthur da Silva
Title in Portuguese
Valoração econômica dos impactos causados pela queima da cana-de-açúcar no meio ambiente
Keywords in Portuguese
Custos ambientais
Queimada
Valoração econômica
Abstract in Portuguese
A preocupação com os problemas ambientais aparece como um elemento importante a respeito do crescimento material econômico e da qualidade de vida. Com a ameça da escassez dos recursos naturais, vêm-se buscando alternativas para que o desenvolvimento sócio-econômico seja sustentável. Como o impacto do setor agroindustrial na deterioração ambiental é significativo, é fundamental que sejam consideradas as externalidades negativas provocadas pelo processo produtivo no meio ambiente e a necessidade de internalização econômica desses efeitos. A introdução do capital natural na análise econômica faz-se necessárias já que os custos da degradação ambiental e do consumo de recursos naturais não têm sido adicionados aos processos produtivos, avaliando-se os fluxos de estoques naturais e contribuindo para a definição de uma escala sustentável da economia. Quando estas organizações industriais abrangem uma grande área produtiva do país, como é o caso do complexo sucroalcooleiro, os problemas ocasionados pela queima do canavial se tornam fundamentais. Dessa forma, foi realizado um estudo do setor sucroalcooleiro usando a cana cortada crua, analisando e quantificando as diversas utilizações da palha e do bagaço e os efeitos ambientais, evitando-se os impactos provocados pela queima de cana-de-açúcar no meio ambiente e uma possível viabilidade econômica utilizando o método de valoração econômica.
Title in English
Economical evaluation of impacts caused by sugar-cane burning at environment
Keywords in English
Burning
Economical evaluation
Environmental costs
Abstract in English
Concern about environmental problems turns up as an important element regarding material and economical growth and life quality. Due natural resources shortage, alternatives have been quested for socioeconomic development is sustainable. Impact by agro-industrial sector in environmental hazarding is significant, so it is fundamental negative externalities caused by productive process in environment are considered, as well as need of economical internalization of those effects. Natural capital introduction in economical analysis is necessary once environmental degradation costs and natural resources consumption have not been added in to productive processes, being evaluated natural stocks flows and contributing for a sustainable scale deftnition of economy. When these industrial organizations comprise a great productive area of country, for example alcohol industry assemblage case, problems caused by sugar-cane plantation burning become fundamental. Therefore, a study of alcohol industry sector was accomplished using raw cane, analyzing and quantifying straw and pulp several uses, and environmental effects, being avoided impacts caused by sugar-cane burning at environment and a possible economical viability using economical valuation method.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2015-12-04
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.