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Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.17.2024.tde-10062024-093040
Document
Author
Full name
Letícia Bizari
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Ribeirão Preto, 2024
Supervisor
Committee
Suen, Vivian Marques Miguel (President)
Navarro, Anderson Marliere
Araújo, Iana Mizumukai de
Barbieri, Patricia
 
Title in Portuguese
Análise da gestão e de possíveis variáveis que interferem na redução de peso em indivíduos com obesidade atendidos em um ambulatório de obesidade e dislipidemia: 2016 a 2018
Keywords in Portuguese
Assistência ambulatorial
Epidemiologia nutricional
Obesidade
Registros eletrônicos de saúde
Abstract in Portuguese
Introdução: A epidemia mundial da obesidade é crescente nos últimos anos. Como a redução de peso é o alvo principal de toda terapêutica dessa doença, é importante diagnosticar quais variáveis contribuem ou não para a redução adequada de peso nesses indivíduos em tratamento ambulatorial, haja vista a sobrecarga nos serviços de saúde. Objetivo: Avaliar quais variáveis contribuíram ou não na redução de peso considerada ideal (5% do peso inicial dentro de 06 meses de tratamento ambulatorial) em pacientes com obesidade que foram atendidos pela equipe de Nutrição no ODIS do HCFMRP/USP de 2016 a 2018. Material e Método: Estudo longitudinal, retrospectivo, com coleta de dados secundários de prontuários médicos eletrônicos do Serviço de Arquivo Médico do HCFMRP/USP. Os dados coletados foram referentes aos atendimentos no ODIS (Ambulatório de Obesidade e Dislipidemia) no período de 01/01/2016 a 31/12/2018. As variáveis coletadas foram divididas de acordo com suas características: sociodemográficas, saúde e de dinâmica do atendimento. Após a coleta, dividiu-se os pacientes em 2 grupos: pacientes que alcançaram 5% de redução de peso dentro de 06 meses e aqueles que não conseguiram, para então proceder com o tratamento estatístico adequado. Foram utilizados métodos de estatística descritiva para a caracterização dos grupos e na inferência estatística foi utilizado Mann-Whitney. Os resultados foram considerados significativos quando o p-valor era menor ou igual a 0,05. O software utilizado foi o SPSS V25. Resultados: Um total de 98 prontuários foram considerados elegíveis para as análises. A média e desvio padrão (+DP) de idade, IMC inicial e peso final dos indivíduos foi de 40,78 + 11,39 anos, 50,70 + 10,74kg/m² e 136,11 + 34,23Kg. A amostra foi constituída por 70% de indivíduos do sexo feminino. Entre todas as variáveis analisadas, apenas o número de atendimentos apresentou diferença significativa (p=0,017), quando comparados os indivíduos que atingiram a meta de redução de peso e os que não atingiram, sendo que a partir de 3 atendimentos essa diferença apresentou-se significativa (p=0,05). Foram identificados vários critérios relacionados com a gestão do ambulatório que tornou os pacientes inelegíveis para essa pesquisa, dentre eles: absenteísmo, demanda reprimida e erros de agendamento. Conclusão: O acesso aos serviços de saúde, refletido pelo número de atendimentos, foi a única variável que apresentou diferença significativa nesse estudo, o que corrobora para a necessidade de melhor gestão nesses serviços, ampliando a quantidade e qualidade do que é oferecido.
 
Title in English
Analysis of management and possible variables that interfere with weight reduction in individuals with obesity treated at an obesity and dyslipidemia clinic: 2016 to 2018
Keywords in English
Ambulatory care
Electronic health records
Nutritional epidemiology
Obesity
Abstract in English
Introduction: The global epidemic of obesity has been increasing in recent years. As weight reduction is the main target of all therapeutic approaches to this condition, it is important to diagnose which variables contribute or not to adequate weight reduction in individuals undergoing outpatient treatment, given the burden on health services. Objective: To assess the variables that contributed to or hindered the achievement of the targeted ideal weight reduction (5% of initial weight within 6 months of outpatient treatment) in patients with obesity who were attended by the Nutrition team at ODIS of HCFMRP/USP from 2016 to 2018. Material and Methods: This was a longitudinal, and retrospective study involving secondary data collection from electronic medical records obtained from the Medical Archive Service of HCFMRP/USP. The collected data pertained to appointments at ODIS (Obesity and Dyslipidemia Outpatient Clinic) from 01/01/2016 to 12/31/2018. The collected variables were categorized according to their characteristics: sociodemographic, health, and service management. After collection, patients were categorized into two groups: those who achieved a 5% weight reduction within 6 months and those who did not. Subsequently, appropriate statistical analyses were conducted. Descriptive statistical methods were used for group characterization, and Mann-Whitney was used for statistical inference. Results were considered significant when the p-value was less than or equal to 0.05. The software used was SPSS V25. Results: A total of 98 records were considered eligible for analysis. The mean and standard deviation (±SD) of age, initial BMI, and final weight of individuals were 40.78 ± 11.39 years, 50.70 ± 10.74 kg/m², and 136.11 ± 34.23 kg, respectively. The sample consisted of 70% female individuals. Among all analyzed variables, only the number of appointments showed significant difference (p=0.017) when comparing individuals who achieved the weight reduction goal and those who did not, with this difference becoming significant from 3 appointments onwards (p=0.05). Various criteria related to outpatient management rendered patients ineligible for this research, including absenteeism, unmet demand, and scheduling errors. Conclusion: Access to health services, reflected by the number of appointments, was the only variable that showed significant difference in this study, emphasizing the need for better management in these services, expanding both the quantity and quality of what is offered.
 
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Publishing Date
2024-07-10
 
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