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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.17.2021.tde-10052021-145048
Document
Author
Full name
Stephanie Camila Ribeiro Silva Muniz
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Ribeirão Preto, 2021
Supervisor
Committee
Bettiol, Heloisa (President)
Arruda, Soraia Pinheiro Machado
Sartorelli, Daniela Saes
Title in Portuguese
Validação relativa de um questionário de frequência alimentar e associação de padrões alimentares com excesso de peso e porcentagem de gordura corporal em adultos de uma coorte brasileira
Keywords in Portuguese
Adultos
Índice de massa corporal
Padrões alimentares
Porcentagem de gordura corporal
Questionário de frequência alimentar
Validação
Abstract in Portuguese
Estudos recentes têm mostrado que padrões alimentares não saudáveis estão associados à obesidade e porcentagem de gordura corporal (%GC) elevada em adultos. Contudo, existem poucos estudos que avaliam padrões alimentares ao longo dos anos e sua associação com obesidade e %GC. Objetivos: Identificar os padrões alimentares dos adultos participantes de uma coorte brasileira em dois períodos em um intervalo de 15 anos (T1 e T2), investigar a aderência a esses padrões, avaliar se possíveis modificações nesses padrões estão associadas com obesidade e %GC acima da média, e validar o questionário de frequência alimentar (QFA) utilizado na segunda avaliação (T2) de consumo alimentar desses adultos. Método: Foi utilizado QFA adaptado para a avaliação de consumo alimentar em T1 e T2. Os padrões alimentares foram derivados pela Análise de Componentes Principais. Foram identificados três padrões em cada momento, nomeados "Saudável", "Não Saudável" e "Tradicional". A aderência aos padrões alimentares em cada momento foi classificada como "Prudente", "Risco" ou "Misto", e por meio dessas, foram construídas as trajetórias dos padrões alimentares entre os dois momentos. O índice de massa corporal (IMC, kg/m²) foi calculado em T1 e T2, sendo considerados obesos os indivíduos com IMC ≥30,0 kg/m². A %GC foi avaliada em T2 pela pletismografia por deslocamento de ar. As análises de associação foram realizadas com o uso da regressão de Poisson para estimar a Razão de Prevalência (RP). A validação do QFA foi realizada para grupos de alimentos e nutrientes, com 100 indivíduos de ambos os sexos. O método de referência foi o Inquérito Recordatório de 24 horas (IR24h), com duas aplicações. Para calcular a estimativa da ingestão habitual de nutrientes e consumo de grupos de alimentos foi utilizado o Multiple Source Method, sendo realizado o ajuste pela energia para os nutrientes. Para a validação foram realizadas análises de correlação de Pearson, concordância kappa quadrático e a classificação cruzada entre quartis de consumo. Resultados: A obesidade triplicou entre as avaliações (11,5% - 34,4%). Em T2, 80,3% dos adultos estavam com %GC acima da média. As aderências aos padrões alimentares não se associaram a obesidade em T1 e à %GC acima da média em T2. As aderências aos padrões "Risco" (não ajustado, RP 1,39; IC 95% 1,06 - 1,82 e ajustado, RP 1,33; IC 95% 1,05 - 1,70) e "Misto" (não ajustado, RP 1,33; IC 95% 1,00 - 1,76 e ajustado RP 1,40; IC 95% 1,09 - 1,78) se mostraram associadas à obesidade em T2. As trajetórias dos padrões alimentares que se mostraram associadas com a obesidade em T2 foram: "Prudente - Misto" (não ajustado RP 1,57; IC 95% 1,00 - 2,47 e ajustado RP 1,62; IC 95% 1,10 - 2,39), "Risco - Risco" (não ajustado RP 1,54; IC 95% 1,04 - 2,27 e ajustado RP 1,45; IC 95% 1,00 - 2,09), e "Misto - Risco" (não ajustado RP 1,74; IC 95% 1,14 - 2,65 e ajustado RP 1,66; IC 95% 1,13 - 2,42). Após ajuste, a trajetória "Prudente - Misto" se mostrou associada com a %GC acima da média (RP 1,17; IC 95% 1,03 - 1,33). Foram encontradas correlação e concordância adequadas entre a maioria dos grupos de alimentos e nutrientes para os dois métodos (QFA e IR24h), e a maior parte desses estavam classificados no mesmo quartil ou adjacentes para ambos os métodos. Conclusões: A mudança de padrões alimentares ao longo do tempo pode levar à obesidade e %GC acima da média quando a movimentação acontece no sentido de declínio na qualidade alimentar ou estagnação num padrão alimentar inadequado ao longo dos anos. O QFA utilizado na segunda avaliação dos adultos da coorte mostrou-se útil para estimar a dieta habitual dos indivíduos avaliados.
Title in English
Relative validation of a food frequency questionnaire and association of dietary patterns with excess weight and body fat percentage in adults from a Brazilian cohort
Keywords in English
Adults
Body fat percentage
Body mass index
Dietary patterns
Food frequency questionnaire
Validation
Abstract in English
Recent studies have found that unhealthy dietary patterns are associated with obesity and high body fat percentage (BF%) in adults. Although, there are few studies that assess dietary patterns over the years and their association with obesity and BF%. Objectives: Identify the dietary patterns of adults participating in a Brazilian cohort in two periods over an interval of 15 years (T1 and T2), investigate adherence to these patterns, assess whether possible changes in these patterns are associated with obesity and above average BF%, and validate the food frequency questionnaire (FFQ) used in the second assessment (T2) of food consumption of these adults. Method: an adapted FFQ was used to assess food consumption at T1 and T2. Dietary patterns were derived by Principal Component Analysis. Three patterns were identified at each moment, named "Healthy", "Unhealthy" and "Traditional". Adherence to dietary patterns at each moment was selected as "Prudent", "Risk" or "Mixed" and, through these, the trajectories of dietary patterns between the two moments were created. The body mass index (BMI, kg/m²) was calculated in T1 and T2, with individuals with a BMI ≥30.0 kg/m² being considered obese. The BF% was assessed at T2 by air displacement plethysmography. Association analyzes were performed using Poisson regression to estimate the Prevalence Ratio (PR). The FFQ validation was performed for food groups and nutrients, with 100 participants of both sexes. The reference method was the 24-h dietary recalls (24-HDRs), with two administrations. To calculate the estimate of usual nutrient intake and consumption of food groups, the Multiple Sources Method was used, with adjustment by energy for nutrients. For validation, Pearson correlation analysis, quadratic kappa agreement and cross classification between quartiles of consumption were evaluated. Results: Obesity tripled between assessments (11.5% - 34.4%). In T2, 80.3% of adults had BF% above average. Adherence to dietary patterns was not associated with obesity at T1 and above the average BF% at T2. Adherence to the "Risk" pattern (not adjusted, RP 1.39; 95% CI 1.06 - 1.82 and adjusted, RP 1.33; 95% CI 1.05 - 1.70) and "Mixed" pattern (not adjusted, PR 1.33; 95% CI 1.00 - 1.76 and adjusted PR 1.40; 95% CI 1.09 - 1.78) were associated with obesity in T2. The trajectories of dietary patterns that were associated with obesity in T2 were: "Prudent - Mixed" (not adjusted PR 1.57; 95% CI 1.00 - 2.47 and adjusted PR 1.62; 95% CI 1.10 - 2.39), "Risk - Risk" (not adjusted RP 1.54; 95% CI 1.04 - 2.27 and adjusted RP 1.45; 95% CI 1.00 - 2.09), and "Mixed - Risk" (not adjusted PR 1.74; 95% CI 1.14 - 2.65 and adjusted PR 1.66; 95% CI 1.13 - 2.42). After adjustment, the "Prudent - Mixed" trajectory was associated with above average BF% (PR 1.17; 95% CI 1.03 - 1.33). Adequate correlation and agreement were found between most food groups and nutrients for the two methods (FFQ and 24-HDR), and most of these were classified in the same or adjacent quartile to both methods. Conclusions: The change in dietary patterns over time can lead to obesity and above average BF% when the movement happens in the direction of a decline in food quality or stagnation in an inadequate dietary pattern over the years. The FFQ used in the second evaluation of adults in the cohort proved to be useful to estimate the usual diet of the individuals evaluated.
 
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Publishing Date
2021-05-21
 
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