Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.17.2019.tde-06052019-105515
Document
Author
Full name
Fernando Barbosa Peixoto
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Ribeirão Preto, 2019
Supervisor
Committee
Fabbro, Amaury Lelis Dal (President)
Couto, Nayara Ragi Baldoni
Ribeiro, Luciana Cisoto
Ribeiro, Sandra Maria Lima
Title in Portuguese
Ingestão de nutrientes e sua relação com a Síndrome da Fragilidade em idosos de uma unidade de Saúde da Família, Ribeirão Preto, São Paulo
Keywords in Portuguese
Envelhecimento
Fragilidade
Nutrição em Saúde Pública
Nutrientes
Saúde da Família
Abstract in Portuguese
Entende-se por envelhecimento o processo irreversível pela qual passam os seres vivos através da contínua e progressiva diminuição da função celular. Na Estratégia de Saúde da Família o atendimento deve ser humanizado e sobre tudo planejado, e servir assim de porta de entrada adequada para população idosa. Um agravo que vem sendo estudado em muitos países, que também afeta de forma radical a saúde de indivíduos idosos e chega à atenção básica é a Síndrome da Fragilidade, caracterizada por um estado vulnerável da pessoa idosa ocasionado por diminuição da reserva energética e da resistência a agentes agressores, que resulta em uma redução progressiva de diversos sistemas fisiológicos. Desta maneira, o objetivo do presente trabalho foi avaliar a ingestão de nutrientes e a sua relação com a Síndrome da Fragilidade em idosos cadastrados em uma unidade de Saúde da Família no município de Ribeirão Preto, São Paulo. Para a definição de fragilidade foram utilizados os critérios de Fried, onde a pontuação de três critérios ou mais entre os cinco, caracteriza a fragilidade. Pontuações entre um e dois critérios, caracteriza a pré fragilidade e nenhum ponto caracteriza o idoso hígido. Para análise da ingestão de nutrientes foram utilizados dois inquéritos alimentares do tipo recordatório alimentar de 24 horas e o calculo nutricional foi realizado com auxílio do software NutWin® - versão 1.6.0.7. As análises estatísticas foram realizadas por teste paramétrico (t-student) e testes não paramétricos (teste Qui-Quadrado e teste de Mann Whitney), além de análises de contingência (teste exato de Fisher, odds ratio e intervalo de confiença). O nível de significância adotado foi de 95%, ou seja, p < 0,05. A prevalência de idosos frágeis encontrada foi de 21%, sendo a maioria dos frágeis idosos do sexo masculino e com idade maior ou igual a 80 anos. Todos os outros 79% da amostra foram classificados como pré frágeis, pois todos pontuaram ao menos um critério de fragilidade. A doença crônica mais associada com a fragilidade foi a osteoporose. Em relação a ingestão de nutrientes, somente a vitamina C mostrou diferença significativa entre os grupos. Na análise de contingência das adequações nutricionais, além da vitamina C, a vitamina A também obteve diferença significativa entre os grupos. Outros nutrientes mostraram maior ingestão e adequação pelo grupo de pré frágeis, como carboidratos, colesterol, ômega 6 e magnésio, mas sem diferenças significativas. Conclui-se que existe associação positiva entre osteoporose, vitamina A e vitamina C e fragilidade e que são necessários mais estudos com modelo longitudinal prospectivo para melhor elucidar a relação entre a ingestão e adequação nutricional e a fragilidade em idosos da comunidade
Title in English
Nutrient intake and the relationship with Frailty Syndrome in the elderly of a Family Health Unit of RibeirãoPreto, São Paulo
Keywords in English
Aging
Family Health
Frailty
Nutrients
Nutrition
Public Health
Abstract in English
Aging is understood as the irreversible process through which living beings pass through the continuous and progressive diminution of cellular function. In the Family Health Strategy, care should be humanized and above all planned, and thus serve as an adequate gateway for the elderly population. An affront that has been studied in many countries, which also radically affects the health of elderly individuals and comes to basic care is Frailty, characterized by a vulnerable state of the elderly caused by a decrease in the energy reserve and resistance to aggressive agents, resulting in a progressive reduction of various physiological systems. In this way, the objective of the present study was to evaluate nutrient intake and its relation with Frailty in elderly enrolled in a Family Health unit in the city of Ribeirão Preto, São Paulo. For the definition of frailty Fried criteria were used, where the score of three criteria or more among the five, characterizes the frailty. Scores between one and two criteria, characterize the pre frailty and no point characterizes the elderly healthy. For analysis of nutrient intake, two 24-hour food recall-type food surveys were used and the nutritional calculation was performed using NutWin® software - version 1.6.0.7. Statistical analyzes were performed by parametric test (t-student) and nonparametric tests (Chi-square test and Mann Whitney test), as well as contingency analyzes (Fisher's exact test, odds ratio and confidence interval). The level of significance was 95%, that is, p <0.05. The prevalence of frail elderly was found to be 21%, with the majority of the fragile elderly being males older than or equal to 80 years of age. All the other 79% of the sample were classified as pre-fragile, since all scored at least one criterion of fragility. The chronic disease most associated with frailty was osteoporosis. In relation to nutrient intake, only vitamin C showed a significant difference between the groups. In the contingency analysis of nutritional adequations, besides vitamin C, vitamin A also obtained a significant difference between the groups. Other nutrients showed higher intake and adequacy by the group of pre frailty ones, such as carbohydrates, cholesterol, omega-6 and magnesium, but without significant differences. It was concluded that there is a positive association between osteoporosis, vitamin A and vitamin C and fragility and that more studies with a prospective longitudinal model are needed to better elucidate the relationship between intake and nutritional adequacy and frailty in the elderly in the community
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Publishing Date
2019-06-03