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Master's Dissertation
DOI
10.11606/D.12.2016.tde-28012016-162750
Document
Author
Full name
Daniel Marcelo Velazco Bedoya
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2015
Supervisor
Committee
Camargo Júnior, Alceu Salles (President)
Nascimento, Paulo Tromboni de Souza
Oliveira, Sonia Valle Walter Borges de
Title in Portuguese
Análise da sustentabilidade da produção de leite: um estudo na principal bacia leiteira do Brasil
Keywords in Portuguese
Administração agrícola
Análise de conglomerados
Avaliação do ciclo de vida
Ciclo de vida
Gestão de operações sustentáveis
Indicadores de sustentabilidade
Produção de leite
Sustentabilidade
Abstract in Portuguese
Fóruns mundiais para a troca de informações de práticas e operações sustentáveis entre governos, pesquisadores e sociedade, têm sido organizados com foco no desenvolvimento de novas tecnologias e práticas gerenciais que visam o desenvolvimento sustentável (econômico, ambiental e social) da produção. Cenário de destaque e que também tem evoluído expressivamente no agronegócio nacional e mundial. Em razão da expressiva representatividade do setor leiteiro no Brasil, este trabalho tem como objetivo analisar a sustentabilidade de fazendas produtoras de leite na principal bacia leiteira do país. A partir da revisão de literatura, foi escolhido o modelo de análise de sustentabilidade utilizado por Dolman et at. (2014) aplicado na avaliação de fazendas de leite na Holanda. Este mesmo ferramental foi ajustado e utilizado na avaliação da produção de leite em Minas Gerais, com base no banco de dados do Projeto EDUCAMPO/Sebrae. Para o desempenho econômico, foi calculada: a renda da atividade e a relação das receitas sobre os custos da atividade. Para o desempenho ambiental, foram calculados indicadores ambientais derivados da ACV (Análise de Ciclo de Vida), cujo perímetro do estudo foi do berço à porteira, sendo estes: a ocupação da terra (OT); o uso de energia não renovável (UENR); o potencial de aquecimento global (PAG); o potencial de acidificação (PA) e o potencial de eutrofização (PE), todos na unidade funcional de um quilograma de leite corrigido pelo teor de gordura e proteína (FPCM). Para o desempenho social, foi considerada a relação da área de mata nativa em cada fazenda, a bonificação recebida pelo leite comercializado e o número de folgas mensais que os funcionários possuem. Ao comparar os indicadores das fazendas de leite de Minas Gerais com os resultados das fazendas holandesas de Dolman et al. (2014), verificou-se um melhor desempenho das fazendas europeias em praticamente todos os indicadores calculados, com exceção dos indicadores de desempenho econômico, esta diferença pode ser atrelada ao tipo de sistema de produção adotado e ao nível de intensificação da produção existente nas duas realidades. Após o comparativo, foi realizada uma análise de clusters entre as fazendas do EDUCAMPO. Com essa análise foi possível verificar diferenças nas características estruturais e de produção entre os clusters formado a partir dos indicadores de sustentabilidade. Os resultados mostram a grande relevância deste tema na produção de leite, destacando a necessidade do acompanhamento desses indicadores para o melhor direcionamento da gestão nas operações de produção de leite. A sustentabilidade é um direcionamento complexo que exige a junção e a sinergia de diversas áreas para o seu entendimento e desenvolvimento
Title in English
Sustainability assessment in dairy farms: a study in the main Brazil's dairy region
Keywords in English
Cluster analysis
Dairy farm production
Life cycle assessment
Sustainability indicators
Sustainable operations management
Abstract in English
World forums for information exchange of best practices and sustainable operations among governments, researchers and society have been organized focusing on the development of new technologies and management practices aiming the sustainable (economic, environmental and social) production development. This featured scenario has also evolved significantly in discussing sustainability in the domestic and global agribusiness operations. Therefore, due to the significant representation of the dairy sector in Brazil, this study aims to analyze the sustainability of dairy farms in the main dairy region of the country. In the literature review, the main frameworks for assessing the sustainability of milk production around the world were assessed. Within this range, it has been chosen the model proposed and utilized by Dolman et at. (2014) to evaluate the sustainability of dairy farms of EDUCAMPO Program database in Minas Gerais, Brazil. For economic performance it has been calculated: income of activity and the ratio of revenue over the costs of the activity. The environmental performance indicators have been derived from a cradle to farm-gate LCA (Life Cycle Assessment): land occupation (LO); non-renewable energy use (NREU); global warming potential (GWP); acidification potential (AP) the eutrophication potential (EP), and all those indicators were calculated in the functional unit of one kilogram of fat-protein-corrected milk (FPCM). For social performance, it has been considered the amount of native forest present in the farm, plus the bonus received by the milk sold and the number of monthly days off that the employees have. When compared with the results of the Dutch milk farms of Dolman et al. (2014), there has been a better performance of almost all indicators of the European reality than the calculated for the Brazilian farms. Nevertheless, the economic performance has been better in the Brazilian reality. This difference can be linked to the type of production system and the level of intensification of existing production in both realities. The analysis of clusters between farms in MG showed that structural and production characteristics affects each sustainable cluster performance. These results shows the great importance of this matter in milk production. Hence, the need for monitoring these indicators could lead to the better management of the operations in the sustainability view. Sustainability is a complex focus that requires the addition and synergy of several areas for its understanding and development. Projects like EDUCAMPO are critical to keep the continuously improvements in the farming operations of the national milk industry.
 
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Publishing Date
2016-02-04
 
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