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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.12.2013.tde-11102013-155100
Document
Author
Full name
Tais Pasquotto Andreoli
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2013
Supervisor
Committee
Veloso, Andres Rodriguez (President)
Batista, Leandro Leonardo
Mazzon, Jose Afonso
Title in Portuguese
Atenção no processamento de marcas: um teste de seus efeitos de influência nos indivíduos receptores
Keywords in Portuguese
Atenção
Comunicação em marketing
Influência da comunicação
Marcas
Processamento humano das informações
Abstract in Portuguese
O registro das informações visualizadas pelo indivíduo depende da complexidade do processamento empregado, variando de acordo com a capacidade cognitiva destinada à tarefa, associada ao nível de atenção dirigido ao estímulo-alvo. Devido à capacidade limitada dos recursos e ao contexto de saturação de estímulos, torna-se provável que muitos dos estímulos disponíveis no ambiente não sejam processados ativamente, de forma consciente, mas sim inconscientemente, ao nível pré-atentivo. Apesar da importância do processamento pré-atentivo, são poucos - se não raros - os estudos que abordam e discutem as implicações da pré-atenção na recepção de estímulos. À luz do exposto, o trabalho tem como objetivo analisar as diferenças entre os efeitos de influência da atenção dirigida no processamento de marcas. Para atender ao objetivo proposto, o estudo procedeu-se, inicialmente, ao levantamento bibliográfico para a construção de um arcabouço teórico sobre as teorias da atenção, o processo de atenção sob uma perspectiva complexa, subdivido em pré-atenção e atenção, e o registro das informações à luz dos níveis de atenção destinados ao processamento. Posteriormente, por meio do emprego do método hipotético-dedutivo, foram avaliados e comparados os efeitos de influência de cada nível de atenção dirigida no processamento de três marcas anunciantes de uma revista (pré-atenção, atenção dividida e foco da atenção), em termos de memória explícita, implícita e valoração de marca pelos indivíduos. Os resultados encontrados nesse estudo reforçam a teoria levantada, com o suporte de três das quatro hipóteses traçadas. Uma maior incidência de memória explícita acerca das marcas anunciantes foi observada em maiores níveis de processamento, enquanto que a memória implícita foi encontrada nos três diferentes níveis de processamento, inclusive no caso da pré-atenção. Os índices de valoração de marca obtidos dos participantes que processaram pré-atentivamente a revista foram maiores do que aqueles esperados pelo acaso, mas a preponderância do processamento pré-atentivo frente a maiores níveis de processamento só foi atestada parcialmente, com maiores índices de valoração de marcas encontrados apenas em termos de familiaridade.
Title in English
Attention in brand processing: a test of its influence effects on indivduals receivers
Keywords in English
Attention process
Influence effects of attention
Preattention
Processing level
Abstract in English
The story of information visualized by the individual depends of the complexity of the processing employed, varying accordingly with the cognitive capacity designated to the task, associated to the attention level directed to the stimulus. Due to limited capacity or resources and to the saturation context of stimuli, becomes probably that a lot of available stimulus in the ambient don´t be actively processed, in a conscious manner, but yes unconsciously, at the preattentive level. Despite of the importance of preattentive processing, are few - if not rare - the studies that address and discuss the implications of preattention on stimuli reception. In the light of the above, the study has with aim to analyze the differences between the influence effects of attention directed in the brand processing. To attend to the proposed objective, the study proceeded, initially, to the bibliographic survey to the construction of a theoretical outline about the theories of attention, the attention process under a complex perspective, subdivided into preattention and attention, and the information registry in light of attention levels directed to processing. Lately, by the use of hypothetical-deduvito method, the influence effects of each attention level directed in the processing of three advertiser brands in a magazine were valued and compared (preattention, divided attention and attention focus), in terms of explicit memory, implicit memory and brand valuation by the individuals. The results find here reinforce the raised theory, with the support of three of four traced hypotheses. A large incidence of explicit memory of advertiser brands were observed in higher processing levels, while the implicit memory were found in all three processing levels, included in the preattention case. The brand valuation indices obtained from the participants who pre-attentively processed the magazine were higher than those expected by chance, but the preattentive preponderance in front of higher processing levels were only partially attested, with higher brand evaluation indices found only in terms of familiarity.
 
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Publishing Date
2013-10-22
 
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