Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.2003.tde-09022004-160743
Document
Author
Full name
Fábio Denari de Oliveira
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2003
Supervisor
Committee
Ripoli, Tomaz Caetano Cannavam (President)
Antuniassi, Ulisses Rocha
Molina Junior, Walter Francisco
Title in Portuguese
Mapeamento dos teores de óleo e proteína de grãos de soja e análise de sua correlação com atributos do solo.
Keywords in Portuguese
grão de soja
mapeamento
propriedade físico-química do solo
teor de óleo
teor protéico
variabilidade espacial.
Abstract in Portuguese
Este estudo teve como objetivo determinar a variabilidade espacial dos teores
de óleo e proteína de grãos de soja e correlacioná-los com atributos do solo. Em uma
área aproximada de 9,01ha, foram realizadas 170 coletas de dados em pontos
correspondentes aos nós de uma malha regular de 25m. Em um raio de 1m ao redor do
ponto central georreferenciado, foram colhidos todos os grãos de soja e coletadas 7
subamostras de solo, totalizando uma amostra composta. A correlação entre dados,
visando a explicar a variabilidade espacial da produtividade de culturas agrícolas, é uma
das fases mais importantes e sensíveis da Agricultura de Precisão. Muitos são os
atributos que podem estar influenciando os teores de óleo (Porcentagem de Extrato
Etéreo na Matéria Seca - %E.E.M.S.) e proteína (Porcentagem de Proteína Bruta na
Matéria Seca - %P.B.M.S.) do grão de soja como, por exemplo, os do solo
(compactação, estrutura, nutrientes, textura, umidade), os da planta (nutrientes
absorvidos, enraizamento, disponibilidade de água nas folhas, ataque de pragas) e os do clima (radiação solar, vento, temperatura e umidade). Com os atributos utilizados neste
estudo não houve correlação satisfatória entre a variabilidade espacial dos atributos da
fertilidade e textura do solo com teores de óleo (Porcentagem de Extrato Etéreo na
Matéria Seca - %E.E.M.S.) e proteína (Porcentagem de Proteína Bruta na Matéria Seca
- %P.B.M.S.) da soja da área experimental e também um baixo coeficiente de
determinação na análise de regressão linear múltipla para as variáveis óleo e proteína.
Quanto à análise geoestatística, as variáveis, óleo (Porcentagem de Extrato Etéreo na
Matéria Seca - %E.E.M.S.), proteína (Porcentagem de Proteína Bruta na Matéria Seca -
%P.B.M.S.), argila e boro não apresentaram dependência espacial. Na área experimental
encontrou-se um ótimo coeficiente de determinação entre as variáveis de atributos do
solo (silte, H+Al, M.O., Ca, Mg, K, SB, CTC, V%, Mn eCu) todos maior que 85%,
apenas a variável K teve um ajustamento que pode ser considerado bom, ficando entre
75% e 85%.
Title in English
Oil and protein contents yield maps and soil attributes correlation analysis for soybean grains.
Keywords in English
mapping
oil content
physical and chemical properties of soil
protein content
soybean grain
spatial variability.
Abstract in English
The purpose of the present study was to determine the spatial variability of oil
and protein contents in soybean grains and to correlate these characteristics with soil
attributes. In a 9.01ha field, 170 samples were taken at the nodes of a 25m regular grid.
Within a 1-m radius around the georeferenced node, all soybean grains were collected,
as well as 7 soil subsamples, constituting one compound sample. One of the most
important and delicate aspects of Precision Agriculture is correlating data to explain the
spatial yield variability of agricultural crops. There are several attributes that can
influence oil (percentage of ethereal extract in dry matter - %E.E.D.M.) and protein
(percentage of gross protein in dry matter - %G.P.D.M.) amounts in soybean grains,
such as, those related to the soil (compaction, structure, nutrients, texture, moisture),
plants (nutrients absorbed, rooting, water availability in the leaves, pest attacks) and
climate (solar radiation, wind, temperature and humidity). Considering the attributes
studied, poor correlation was verified between the spatial variability of soil fertility and
texture with oil (percentage of ethereal extract in dry matter - %E.E.D.M.) and protein (percentage of gross protein in dry matter - %G.P.D.M.) amounts in soybean grains
from the experimental area. A low coefficient of determination for the multiple linear
regression analysis was obtained for the attributes oil and protein contents. Using
geostatistical analysis, no spatial dependence was verified for the variables oil (ethereal
extract in dry matter - %E.E.D.M.), protein (gross protein in dry matter - %G.P.D.M.),
clay and boron amounts. The soil attributes (silt, H+Al, D.M., Ca, Mg, K, SB, CEC,
V%, Mn and Cu) showed excellent coefficients of determination in the experimental
area, with all coefficients above 85%, except for K, which showed coefficients between
75% and 85%, which are considered good.
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2004-03-02