Mémoire de Maîtrise
DOI
10.11606/D.11.2003.tde-26112003-152831
Document
Auteur
Nom complet
Carolina Maranhão Fernandes de Arruda
Adresse Mail
Unité de l'USP
Domain de Connaissance
Date de Soutenance
Editeur
Piracicaba, 2003
Directeur
Jury
Marchini, Luis Carlos (Président)
Arthur, Valter
Moreti, Augusta Carolina de Camargo Carmello
Titre en portugais
Características físico-químicas e polínicas de amostras de méis de Apis mellifera L., 1758 (Hymenoptera, Apidae) da região da chapada do Araripe, município de Santana do Cariri, estado do Ceará.
Mots-clés en portugais
análise de alimentos
apicultura
composição de alimentos
mel (análise físico-química)
polén.
Resumé en portugais
Com o objetivo de determinar as características físico-químicas e a origem floral
de méis produzidos por Apis mellifera L., 1758, na região da Chapada do Araripe,
município de Santana do Cariri/Ceará foram determinados no Laboratório de Apicultura
do Setor de Entomologia da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", USP: os
açúcares totais, açúcares redutores, sacarose, umidade, hidroximetilfurfural, proteína,
cinzas, pH, acidez, índice de formol, condutividade elétrica, cor, viscosidade e análises
polínicas de 21 amostras de méis colhidas em novembro e dezembro de 2001. Os
resultados demonstraram que os valores médios dos parâmetros físico-químicos das
amostras analisadas encontram-se dentro dos limites estabelecidos pela legislação
brasileira. Pelas análises polínicas dos méis, foi verificada a presença do tipo Serjania
(cipó-uva) em todas as amostras analisadas, aparecendo como pólen dominante na
maioria delas.
Titre en anglais
Physicochemical and pollen characteristics of honey samples of honeybees, apis mellifera l., 1758 (hymenoptera, Apidae) from the chapada do araripe region, municipality of Santana do Cariri, state of Ceará, Brazil.
Mots-clés en anglais
analysis.
honeys
physicochemical characteristics
pollen
samples
Resumé en anglais
This research deals with the determination of the physicochemical characteristics
and floral origin of honeys produced by Apis mellifera L., 1758, in the region of
Chapada do Araripe, municipality of Santana do Cariri, State of Ceará, Brazil. The
experiments were set at the Laboratory of Apiculture, Department of Entomology, Plant
Pathology and Agricultural Zoology, College of Agriculture "Luiz de Queiroz",
University of São Paulo, in Piracicaba, State of São Paulo, Brazil. The following
parameters were determined: total sugars, reducing sugars, sucrose, humidity,
hydroxymethylfurfural, protein, ashes, pH, acidity, formaldehyde index, electrical
conductivity, color, viscosity and pollen analysis of 21 samples of honeys collected in
November and December, 2001. The results have indicated that the mean values of the
physicochemical parameters of the samples are in between the limits required by the
Brazilian legislation. The pollen analysis of the honeys showed the presence of the plant
Serjania type ("cipó-uva") in all the honey samples.
AVERTISSEMENT - Regarde ce document est soumise à votre acceptation des conditions d'utilisation suivantes:
Ce document est uniquement à des fins privées pour la recherche et l'enseignement. Reproduction à des fins commerciales est interdite. Cette droits couvrent l'ensemble des données sur ce document ainsi que son contenu. Toute utilisation ou de copie de ce document, en totalité ou en partie, doit inclure le nom de l'auteur.
carolina.pdf (393.39 Kbytes)
Date de Publication
2003-11-28
AVERTISSEMENT: Apprenez ce que sont des œvres dérivées
cliquant ici.