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Master's Dissertation
DOI
10.11606/D.11.2013.tde-13032013-133345
Document
Author
Full name
Marcia Eugenia Amaral de Carvalho
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2013
Supervisor
Committee
Castro, Paulo Roberto de Camargo e (President)
Gallo, Luiz Antonio
Santos, Ana Claudia Pacheco
Title in Portuguese
Efeitos do extrato de Ascophyllum nodosum sobre o desenvolvimento e produção de cultivos
Keywords in Portuguese
Desenvolvimento vegetal
Extrato de alga
Plantas cultivadas - Produtividade
Abstract in Portuguese
Com o objetivo de melhorar o desempenho de culturas agrícolas, a utilização de extratos de algas tem aumentado, principalmente por ser uma alternativa ao uso de fertilizantes e por ser ecologicamente correta. A alga marinha Ascophyllum nodosum destaca-se dentre as espécies comumente empregadas para esta finalidade, e tem sido muito estudada por suas propriedades que incluem desde a promoção de crescimento vegetal ao uso na alimentação humana e animal. Numerosos estudos têm revelado vários efeitos benéficos da aplicação de extratos de algas em plantas, tais como a precocidade germinativa de sementes e de seu estabelecimento, melhoria do desempenho e da produtividade vegetal e elevada resistência a estresses bióticos e abióticos. Múltiplos processos fisiológicos, bioquímicos e genéticos estão envolvidos nas respostas dos vegetais e os efeitos observados a partir das aplicações podem ser diretos ou indiretos. Entretanto, os mecanismos de ação do extrato de A. nodosum ainda são pouco conhecidos e a sua elucidação é importante para a elaboração de estratégias que favoreçam o aumento da produtividade vegetal. Deste modo, torna-se relevante o estudo dos efeitos do extrato de alga sobre a fisiologia do crescimento, desenvolvimento e produtividade de espécies utilizadas em grandes culturas. O milho, a soja, o trigo e o feijão figuram entre as 10 culturas com maiores áreas de cultivo e volumes de produção no Brasil. Todas possuem múltiplas utilidades, alcançando relevância econômica e social não somente para este país, como também para o mundo, e por isso foram escolhidas para este estudo.
Title in English
Effects of Ascophyllum nodosum extract on the crop development and yield
Keywords in English
Alga extract
Crop plants - Productivity
Plant growth
Abstract in English
Aiming to improve the crop performance, the use of seaweed extracts has increased mainly because it is an alternative to the use of fertilizers and for being environmentally friendly. The seaweed Ascophyllum nodosum stands out among the species commonly employed for this purpose, and has been widely studied for its properties, which provide the plant growth as well as food for human and animals. Many studies have shown several beneficial effects of seaweed extracts in plants, such as the early germination of seeds and their establishment, improving the crop performance and productivity and a high resistance to biotic and abiotic stresses. Multiple physiological processes, biochemical and genetic factors are involved in the plant responses and the effects observed from applications can be direct or indirect. However, the action mechanisms of the A. nodosum extract are still poorly understood and their elucidation is important to develop strategies that provide higher plant productivity. Thus, it is important to study the seaweed extract effects on the physiology of the growth, development and yield of species used in crops. Corn, soybean, wheat and bean were chosen for this study due to their multiple uses and for being among the 10 crops that have the largest areas of cultivation and production volume in Brazil; achieving social and economic relevance not only for this country but also for the world.
 
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Publishing Date
2013-03-27
 
WARNING: The material described below relates to works resulting from this thesis or dissertation. The contents of these works are the author's responsibility.
  • CARVALHO, M. E. A., et al. Seaweed extract improves the vigor and provides the rapid emergence of dry bean seeds. American-Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences, 2013, vol. 13, n. 8, p. 1104-1107.
  • CARVALHO, M. E. A., et al. Seaweed extract provides development and production of wheat. Agrarian (Dourados. Online), 2014, vol. 7, p. 166-170.
  • CARVALHO, M. E. A., et al. Seaweed extratct improves the vigor and provides the rapid emergence of dry bean seeds. American-Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences, 2013, vol. 8, p. 1104-1107.
  • CARVALHO, M. E. A., et al. Seaweed extract increases the proline content of common bean plants under drought stress. In VI Simpósio dos Pós-Graduandos no CENA / USP, Piracicaba, 2013. Anais do VI Simpósio dos Pós-Graduandos no CENA / USP (meio digital)., 2013. Resumo.
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