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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.10.2003.tde-23062004-114922
Document
Author
Full name
Fernanda Luz Casalecchi
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Pirassununga, 2003
Supervisor
Committee
Gobesso, Alexandre Augusto de Oliveira (President)
Nogueira Filho, Jose Carlos Machado
Santos, Marcos Veiga dos
Title in Portuguese
Digestibilidade aparente total de dietas com milho submetido a diferentes processamentos e resposta glicêmica em eqüinos
Keywords in Portuguese
alimentação
digestibilidade
eqüinos
milho
resposta glicêmica
Abstract in Portuguese
Com a utilização de quatro eqüinos fêmeas, adultas, sem raça definida, com peso médio de 450 Kg em um delineamento experimental quadrado latino 4 X 4, os objetivos deste trabalho foram determinar os coeficientes de digestibilidade total da matéria seca, matéria orgânica, nutrientes digestíveis totais, proteína bruta, fibra solúvel em detergente ácido, fibra solúvel em detergente neutro e do amido de dietas contendo milho submetido a quatro processamentos, quais sejam: trituração, laminação, floculação e, extrusão; e avaliar a resposta glicêmica, um dos indicadores do metabolismo pós-absortivo. Diferenças significativas foram encontradas na MO e FDA, sendo que a dieta que continha milho floculado teve melhor digestibilidade da MO e da FDA que a dieta contendo milho laminado e o milho triturado. O experimento também mostrou digestibilidade menor (p< 0,05) da PB da dieta com milho laminado em relação as demais. O tratamento contendo milho extrusado teve tendência uma resposta glicêmica maior. O que indica que o processamento pode ser útil na alimentação de eqüinos
Title in English
Total apparent digestibility of corn submitted to different processes and glicemic answer in equines
Keywords in English
corn
digestibility
equine
glicemic answer
nutrition
Abstract in English
Using 4 adult mares, without a defining breed, with an average weight of 450 Kg in an experimental design latin square 4 x 4, the objectives of this research were to determine the dry matter total digestibility coefficient, organic matter, total digestible nutrients, crude protein, soluble fiber in detergent acid, soluble fiber in detergent neutral and starch in diets containing corn submitted to four different processes; grinded, chopped, flocked and extrused; and evaluate the glicemic answer, one of the indicators of the of the post-absorption metabolism. Significant differences (p<0,05) were found in the MO and FDA digestibility in the diet containing flocked corn comparated to the diet with chopped corn. The experiment also demonstrated digestibility to CP smaller (p<0,05) in the treatment with chopped corn when compared to the other treataments. The diet with extrused corn had a tendency a higher glicemic answer. This demonstrates that corn processing can be useful in equine feeding.
 
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fernandacasalecchi.pdf (265.50 Kbytes)
Publishing Date
2004-09-02
 
WARNING: The material described below relates to works resulting from this thesis or dissertation. The contents of these works are the author's responsibility.
  • CASALECCHI, F. M L., et al. Digestibilidade aparente total de dietas com milho submetido a diferentes processamentos e resposta glicêmica em equinos. In Vi Congresso Internacional de Zootecnia, Brasília, 2004. Anais do VI Cogresso Internacional de Zootecnia., 2004.
  • RAMOS, S. C., et al. Comparação de diferentes indicadores com método de coleta total para determinação da digestibilidade aparente de diferentes dietas para equinos. In VI Congresso Internacional de Zootecnia, Brasília, 2004. Anais do VI Congresso Internacional de Zootecnia., 2004.
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