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Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.89.2004.tde-01122014-111932
Document
Author
Full name
Isabela Pereira de Lucena Rodrigues Guerra
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2004
Supervisor
Committee
Tirapegui, Julio Orlando (President)
Barros Neto, Turibio Leite de
Burini, Roberto Carlos
Piçarro, Ivan da Cruz
Prouvot, Paulo de Aguiar
Title in Portuguese
Efeitos de diferentes protocolos de hidratação e de reposição de carboidrato no desempenho de jogadores de futebol (OU) Efeitos de diferentes estratégias de reposição de líquidos e de carboidrato no desempenho de jogadores de futebol
Keywords in Portuguese
Desempenho esportivo
Esportes
Necessidades nutricionais
Nutrição humana
Abstract in Portuguese
Com o objetivo de avaliar o desempenho de jogadores mediante diferentes condições de hidratação durante uma partida de futebol, foram estudados 20 atletas que faziam parte do time de futebol da Organização Militar do Exército Brasileiro. Eles foram divididos aleatoriamente, segundo suas funções táticas, em três grupos, de acordo com í a condição de hidratação, Para que todos os jogadores fossem submetidos às mesmas condições, foram realizadas 3 partidas de futebol com os grupos: grupo CHO (hidratados (150 ml), em intervalos de 15 minutos, com bebida contendo carboidrato (6 %) e sais minerais); grupo Placebo (hidratados (150 ml), em intérvalos de 15 minutos, 'com solução placebo); e grupo Controle (sem\ingestão de líquidos durante o jogo). Verificou-se: densidade da urina, peso corporal, hematócrito, hemoglobina (antes e após cada partida), Durante o jogo, foram acompanhados o comportamento da freqüência cardíaca, o tempo de corrida e o número de piques desses jogadores. A perda de peso corporal (grupo CHO: 1,72 kg; grupo Placebo: 1,63 kg e grupo Controle: 2,2-5 kg) e o grau de desidratação (grupo CHO: 2,31% grupo Placebo: 2,24% e grupo Controle: 3,14%) foram estatisticamente significante maiores no grupo controle. Em relação ao desempenho durante o jogo, observou-se uma queda entre o primeiro e o segundo tempo maior no grupo Controle (24,85%) em relação aos grupos CHO (11,31 %) e Placebo (11 ,85%).' As demais variáveis não apresentaram diferença significativa estatisticamente. Como .conclusão geral, os resultados sugerem que os jogadores apresentaram um desempenho em campo melhor quando foi oferecida uma bebida com carboidrato durante o jogo.
Title in English
Effects of different strategies of fluid and carbohydrate suplementation on soccer player' s performance
Keywords in English
Human nutrition
Nutritional requirements
Sports
Sports performance
Abstract in English
The purpose of this study was evaluate players' performance by different hydration conditions during a soccer game. 20 players of the Military Organization of the Brazilian Army who were part of soccer team's corporation were studied. They formed 2 teams and, by chance, according to their positional rules .were divided ,in three groups, depending on the hydration condition. All the. players were submitted to the same conditions, so 3 soccer games were accomplished with those groups: 1) group CHO (ingested (150 ml), , intervals of 15 minutes, a drink with carbohydrate (6%) and salts minerals); 2)group Placebo (ingested (150 ml), in intervals of 15 minutes, with placebo solution) and; 3) group control (they did not ingest any liquid during the game). It was verified: density of the urine, body weight, hematocrit, hemoglobin (before and after each game) and, during the game heart rate; time spent running and the number of sprints. The loss of body weight (group CHO: 1,72 kg; group PL: 1,63 kg and .control group : 2,25 kg) and the dehydration degree (group, CHO: 2,31 %; group PL: 2,24% and , control group: 3,14%) were larger statistically significant in control group. Related to performance during the games it ,was observed that the' falling between the first and the second time was larger in the control group (24,85%) than in carbohydrate group (11,31 %) and placebo(11,85%). The other variables did . not present any significant statistically difference . As general conclusion our data suggest that players presented a better performance during the match when a drink with carbohydrate Was offered during the game
 
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Publishing Date
2014-12-01
 
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