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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.74.2019.tde-19082019-161741
Document
Author
Full name
Izabella de Souza Sanches Porpiglio
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Pirassununga, 2019
Supervisor
Committee
Kushida, Marta Mitsui (President)
Ditchfield, Cynthia
Pires, Silvio Roberto Ignacio
Rossignolo, Vivian Lara dos Santos Silva
Title in Portuguese
Gestão de riscos de desabastecimento de materiais indiretos em uma indústria de alimentos
Keywords in Portuguese
Cadeia de suprimentos
Gerenciamento da cadeia de suprimentos (SCRM)
Gestão de risco
Abstract in Portuguese
A gestão de riscos em cadeias de suprimentos (Supply Chain Risk Management - SCRM) tem um importante valor para o funcionamento adequado das operações que ocorrem dentro das companhias pertencentes à cadeia. Cada vez mais gestores têm percebido que conhecer os potenciais eventos que podem atrapalhar o desenvolvimento do negócio, bem como construir e aplicar planos estratégicos para controlá-los, evitá-los ou extingui-los é fundamental para o sucesso de toda organização. Por isso, a SCRM é um assunto em desenvolvimento nos meios acadêmicos que demanda estudos em todas as esferas e vieses possíveis. Ao mesmo tempo, a gestão de indústrias de alimentos, na maioria das vezes, está focada em perceber e controlar riscos à saúde e a segurança dos alimentos, fator inquestionavelmente importante. Nesse contexto, esta dissertação foge do convencional e propõe a análise de riscos em uma indústria de alimentos baseada no fornecimento de materiais de uso indireto na produção e não em riscos que venham a ocorrer no alimento produzido em si. Assim sendo, pretendeu-se contribuir com uma visão de gestão de fornecimento auxiliando na produção de conhecimento para futuras pesquisas na área, que até o presente momento mostram-se em desenvolvimento, e, na construção de material base para que a gestão de empresas deste segmento consigam elaborar ações de controle de riscos e implementá-las. Para isto, realizou-se um levantamento de publicações sobre o assunto que permitiu e embasou a análise de três categorias de materiais de uso indireto, sendo eles materiais para manutenção, reparo e operação (MRO), materiais considerados insumos para o processo produtivo e materiais utilizados na geração de energia para a operação. Para cada uma destas categorias aplicou-se as quatro etapas previstas do SCRM, ou seja, identificação, análise, mitigação e controle dos riscos encontrados, apresentando discussões com base na realidade da indústria processadora de suco de laranja, gerando ao final, perfis de riscos e modos de controles e mitigação.
Title in English
Risk management of shortages of indirect materials in a food industry
Keywords in English
Risk management
Supply chain management
Supply chain risk management (SCRM)
Abstract in English
The Supply Chain Risk Management - SCRM - has an important value for the proper functioning of the operations that occur within the companies belonging to the chain. Increasingly more managers have realized that knowing the potential events that can disrupt business development as well as building and implementing strategic plans to control them, avoid them or extinguish them is critical to the entire organization's business. So, SCRM is a subject in development in the academic circles that demands studies in all possible spheres and biases. At the same time, the management of food industries is often focused on perceiving and controlling risks to food safety and health, an unquestionably important factor. In this context, this dissertation runs against the conventional approach and proposes risk analysis in a food industry based on the supply of indirect use materials in production and not on risks that occur in the food produced itself. Therefore, it was intended to contribute with a vision of supply management, helping in the knowledge production for future research in this area, which until the present moment is being developed, and in the construction of base material to be used by the management area of companies that will make them able to carry out risk control actions and implement them. For this, a survey of publications on the subject was carried out that allowed and supported the analysis of three categories of materials for indirect use, materials for maintenance, repair and operation (MRO), materials considered inputs for the production process and materials used for the generation of energy for the operation. For each one of these categories, the four planned stages of SCRM were applied, that is identification, analysis, mitigation and control of the risks encountered, presenting discussions based on the reality of the orange juice processing industry, generating in the end, risk profiles and modes of controls and mitigation.
 
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ME6420611COR.pdf (1.01 Mbytes)
Publishing Date
2019-08-29
 
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