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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.6.2006.tde-14042008-155158
Document
Author
Full name
Rosa Maria dos Santos
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2006
Supervisor
Committee
Germano, Pedro Manuel Leal (President)
Balian, Simone de Carvalho
Matte, Maria Helena
Title in Portuguese
Avaliação da qualidade higiênico-sanitária de peixes comercializados em mercados municipais da cidade de São Paulo, SP
Keywords in Portuguese
Alimentos
Saúde pública
Sushi e sashimi
Vigilância sanitária
Abstract in Portuguese
Introdução. Devido ao aumento do consumo de peixe cru, observado especialmente na culinária japonesa, e ao fato dos peixes poderem carrear microrganismos capazes de produzir doença de origem alimentar, este trabalho foi delineado. Objetivos. Avaliar as condições sanitárias dos locais de coleta e a qualidade higiênico-sanitária de peixes vendidos em Mercados Municipais da cidade de São Paulo com o propósito de serem consumidos crus, e comparar os dados com a legislação vigente. Métodos. Observação dos locais de coleta, através de 10 itens pré-determinados. Contagem microbiológica de coliforme termotolerantes, Staphylococcus aureus, presença de Escherichia coli, Salmonella em 25g e Vibrio sp, de acordo com a APHA em 20 amostras de peixes. Resultados. A Pontuação obtida variou entre 2 e 8 pontos, representando o atendimento dos 10 itens selecionados. Das 20 amostras, 2 (10%) tinham coliformes termotolerantes e 1 (5%) S. aureus acima do limite estabelecido. Três amostras apresentaram cepas características na série bioquímica e sorologia positiva, para Salmonella spp, porém após triagem pela PCR nenhuma foi considerada positiva. E. coli foi obtida em 2 amostras. A presença de Vibrio sp potencialmente patogênicas (V. metschnikovii e V. Fluvialis) foi obtida em 3 amostras de peixe. Conclusão. Apesar da boa infra-estrutura na maioria das peixarias observadas, foi possível identificar a deficiência na adoção das boas práticas de manipulação. Os métodos tradicionais de identificação de Salmonella spp, podem fornecer resultados falso-positivos. A existência de espécies de Vibrio potencialmente patogênicas, que não são contempladas pela legislação vigente, pode representar um perigo à saúde pública.
Title in English
Evaluation of the sanitary quality of fish commercialized in Municipal Market at the city São Paulo.
Keywords in English
Food
Public health
Sanitary surveillance
Sushi e sashimi
Abstract in English
Introduction. Due to the increase consumption of raw fish, observed mainly in the Japanese culinary, and the fact of the fish can carry a number of microorganism capable of producing food borne disease, this research was delineated. Objective. To evaluate the sanitary conditions of collection sites and the sanitary quality of fishes sold in the Municipal Market in São Paulo city with the purpose to be consumed raw and compare the data with the current legislation. Methods. Observation of the environment through 10 predetermined items. Microbiological enumeration of thermo-tolerant coliform bacteria, Staphylococcus aureus, presence of Escherichia coli, Salmonella in 25g and Vibrio sp, according to APHA in 20 fish samples. Results. Punctuation obtained varied from 2 to 8 points representing attendance to the 10 selected items. From the 20 samples, 2 (10%) presented thermo-tolerant coliform and 1 (5%) S. aureus above the established limits. Three samples presented strain characteristic in the biochemical test and positive serum, for Salmonella sp, however after the selection for the PCR none was considered positive. E. coli was obtained from two samples. The presence of potentially pathogenic Vibrio sp (V. fluvialis and V. Metschnikovii) was observed in 3 fish samples. Conclusion. Despite the good infrastructure in the majority of fish shop observed, it was possible to identify a deficiency in the adoption of good manufacturing practices. The traditional methods of identification of Salmonella spp, can result in false-positives. The existence of potentially pathogenic Vibrio species, which are not contemplated by the current legislation, may represent a risk to the public health.
 
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RosaMaria.pdf (289.03 Kbytes)
Publishing Date
2008-04-17
 
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