• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.6.2016.tde-19072016-170718
Document
Author
Full name
José Luiz Negrão Mucci
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 1993
Supervisor
Committee
Rocha, Aristides Almeida (President)
Branco, Samuel Murgel
Juliano, Neusa Monteiro de Arruda
Piveli, Roque Passos
Victoretti, Benoit Almeida
Title in Portuguese
A influência da decomposição da vegetação na qualidade da agua de reservatórios
Keywords in Portuguese
Qualidade da Água
Reservatórios
Vegetação Terrestre
Abstract in Portuguese
O presente trabalho estuda, em escala de laboratório, a influência da decomposição de diferentes estruturas da vegetação terrestre, na qualidade física, química e biológica da água de reservatórios nos quais a vegetação foi "afogada". Foram testadas tanto estruturas íntegras, como amostras calcinadas. Do ponto de vista físico e químico foram avaliados: Cor, Turbidez, Condutividade, pH, Oxigênio Dissolvido, Demanda Bioquímica de Oxigênio, Nitrogênio Total e Fósforo Total. A comunidade biológica que se desenvolveu em cada caso, foi avaliada por meio do exame qualitativo do fitoplâncton (algas) e de zooplâncton (protozoários). Em ambos os casos, a maior degradação da qualidade da água foi verificada com as amostras onde havia Eucalyptus sp e Paspalum sp, que provocaram alterações consideráveis nas concentrações dos parâmetros físicos e químicos, inclusive com depleção total do Oxigênio Dissolvido. A comunidade biológica nestas amostras foi sempre característica de ambientes onde predominam os processos de oxidação de matéria orgânica.
Title in English
The influence of the decomposition of vegetation on the quality of water of reservoirs
Keywords in English
Reservoirs
Vegetation Land
Water Quality
Abstract in English
This paper studies, in a laboratory test using samples of water from Guarapiranga reservoir (S.P), the influence of the decomposition of different parts of the submerged terrestrial vegetation, on the physico-chemical and biological quality of water of reservoirs. Parts of vegetation were submerged in a fixed volume of water, which was daily analyzed for: Color, Turbidity, Conductivity, pH, Dissolved Oxygen, Biochemical Oxygen Demand and Total Nitrogen and Phosphorous. The biological changes were evaluated through the qualitative analysis of the phytoplankton (algae) and protozooans (zooplankton) community. The effect of the decomposition of ashes was also evaluated, by sUbmerging the same amount of burned vegetation. The results show that in both cases, the strongest changes in water quality (including the total consumption of the Dissolved oxygen, in a short time) were verifyed in the experiments with samples B (Eucalyptus sp) and C (Paspalum sp).
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
DR_231_Mucci_1993.pdf (3.39 Mbytes)
Publishing Date
2016-07-19
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.