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Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.3.2013.tde-27122013-113320
Document
Author
Full name
Rafael Viana Benze
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Paulo, 2013
Supervisor
Committee
Gut, Jorge Andrey Wilhelms (President)
Pessôa Filho, Pedro de Alcântara
Schmidt, Flávio Luís
Title in Portuguese
Modelagem matemática do processo térmico contínuo de alimentos líquidos em trocadores de calor a placas.
Keywords in Portuguese
Modelagem matemática
Pasteurização
Processamento térmico
Simulação
Trocador de calor a placas
Abstract in Portuguese
O principal objetivo do trabalho foi o desenvolvimento de um modelo matemático de um pasteurizador a placas visando a determinação da distribuição de temperatura e de letalidade ao longo dos canais do trocador de calor em todas as suas seções, nas conexões tubulares e no tubo de retenção para a avaliação do decaimento logarítmico da concentração de um microorganismo alvo ou da atividade de uma enzima alvo em um processo de pasteurização contínua. A modelagem matemática foi composta pelo balanço diferencial de energia e letalidade nos canais do trocador, no tubo de retenção e nas suas conexões, levando em conta a perda de calor para o ambiente nos tubos. O modelo construído apresentou um conjunto de equações diferenciais ordinárias de primeira ordem e sua resolução foi feita pelo método das diferenças finitas usando o software gPROMS. Um estudo de caso foi analisado e a modelagem descreveu de forma coerente o processo térmico e a letalidade e futuramente ela poderá ser utilizada para a otimização do processo de pasteurização em trocadores de calor a placas, visando a obtenção de produtos seguros e de alta qualidade. A verificação do processo de pasteurização que o modelo desenvolvido contempla foi realizada a partir da validação experimental utilizando um integrador tempo-temperatura e ensaios laboratoriais com indicador enzimático (fosfatase alcalina em tampão fosfato), que mostraram que o modelo desenvolvido se aproxima de maneira satisfatória dos resultados reais.
Title in English
Mathematical modeling of the continuous thermal processing of liquid foods in plate heat exchangers.
Keywords in English
Mathematical modeling
Pasteurization
Plate heat exchanger
Simulation
Thermal processing
Abstract in English
The main objective of this study was to develop a mathematical model in a plate pasteurizer in order to determine the temperature and lethality distribution along the channels of the heat exchanger in all its sections, in tubular connections and holding tube evaluating the logarithmic decay in concentration of a target microorganism or enzyme activity in a continuous pasteurization process. Mathematical modeling was composed of the differential energy balance and lethality in the channels of the exchanger, the holding tube and its connections, taking into account the heat loss to the environment in the tubes. The constructed model presented a set of ordinary differential equations of first order and its resolution was made by the finite difference method using the gPROMS software. A case study was analyzed and the modeling described the thermal and the lethality process very well and in the future it can be used to optimize the process of pasteurization in plate heat exchangers, aiming the achievement of safe and with high quality products. A verification of the pasteurization process that the model developed contemplates has been performed based on experimental validation using time-temperature integrator and testing with enzymatic indicator (alkaline phosphatase in phosphate buffer), which showed that the model developed satisfactorily approximates the actual results.
 
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Publishing Date
2014-01-10
 
WARNING: The material described below relates to works resulting from this thesis or dissertation. The contents of these works are the author's responsibility.
  • BENZE, R.V., e GUT, J.A.W. Distribuição de letalidade no tratamento térmico contínuo de sucos de frutas em pasteurizador a placas. In XIX Congresso Brasileiro de Engenharia Química, Búzios, 2012. Anais do Congresso Brasileiro de Engenharia Química.São Carlos : Cubo Multimidia, 2012.
  • BENZE, R.V., and GUT, J.A.W. Modeling and validation of the continuous HTST thermal processing of liquid foods with plate heat exchangers. In AIChE Annual Meeting, San Francisco, 2013. AIChE 2013 Annual Meeting Conference Proceedings., 2013. Available from: http://www3.aiche.org/proceedings/Session.aspx?SessionID=24585.
  • BENZE, R.V., and GUT, J.A.W. Modeling the sterility value distribution in the continuous thermal processing of liquid foods with plate heat exchangers. In 16th IUFoST World Congress of Science and Technology, Foz do Iguaçu, 2012. 16th IUFoST Abstracts. : TecArt, 2012. Abstract.
  • BENZE, R.V., e GUT, J.A.W. Uso de indicador enzimático para validação de modelo matemático de letalidade distribuída de um pasteurizador a placas. In IV Simpósio em Ciência e Tecnologia de Alimentos, João Pessoa, 2012. Anais do IV SICTA., 2012. Resumo.
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