• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.25.2012.tde-12062012-103655
Document
Author
Full name
Patrícia Garcia de Moura Grec
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Bauru, 2012
Supervisor
Committee
Peres, Sílvia Helena de Carvalho Sales (President)
Ceneviva, Reginaldo
Pereira, Antonio Carlos
Rezende, Maria Lucia Rubo de
Torres, Elza Araujo
Title in Portuguese
Impacto da cirurgia bariátrica na condição periodontal e quantificação de bactérias periodontopatogênicas por meio da q-PCR: estudo longitudinal
Keywords in Portuguese
Cirurgia bariátrica
Doenças periodontais
Erosão dentária
Obesidade
Porphyromonas ingivalis
Reação em cadeia da polimerase
Saúde bucal
Abstract in Portuguese
Este estudo longitudinal teve como objetivo avaliar o impacto da cirurgia bariátrica na condição periodontal e quantificar bactérias periodontopatogênicas em pacientes submetidos a esta cirurgia. Trata-se de um estudo prospectivo, composto por 50 pacientes submetidos à cirurgia bariátrica por derivação gastrojejunal em Y de Roux, em 3 hospitais do estado de São Paulo. A coleta de dados foi realizada em três períodos: pré-operatório, pós-operatório de 6 e de 12 meses e consistiu de: avaliação do fluxo salivar; exame clínico bucal para avaliar desgaste dentário e doença periodontal; coleta de amostras do fluido gengival para quantificação das bactérias periodontopatogênicas Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia, Treponema denticola ePrevotella intermédia por meio de Reação em Cadeia da Polimerase em Tempo Real (q-PCR); aplicação de questionário relacionado aos fatores para ocorrência de desgaste dentário e autopercepção da saúde bucal; avaliação do peso e altura para obtenção do índice de massa corporal (IMC) e coleta de dados complementares relacionados à saúde do indivíduo, por meio do prontuário médico. No baseline, 51 pacientes com IMC normal foram analisados e comparados aos obesos. ANOVA, teste de Tukey, correlação de Pearson e teste t de Student foram utilizados na análise estatística (p<0,050). No baseline, foi observado maior índice de sangramento gengival (ISG), presença de cálculo e sítios com bolsa 4-5 mm em obesos comparados ao grupo controle (p<0,050), que mostrou uma melhor autopercepção da saúde bucal do que os obesos (p=0,008). A média do IMC nos pacientes submetidos à cirurgia bariátrica diminuiu de 49,69±8,76 kg/m2 para 36,16±8,12 kg/m2 e para 32,26 kg/m2 após 6 e 12 meses da cirurgia (p<0,000), respectivamente. Antes da cirurgia, 67% dos pacientes apresentavam altos níveis séricos de proteína C-reativa (PCR) e 38% glicemia alta. Houve redução significativa nos níveis séricos de PCR e glicose após a cirurgia. O fluxo salivar foi similar nos três períodos variando de 0,86-0,96 mL/min. Após a cirurgia bariátrica, o percentual de faces dentárias com desgaste em dentina aumentou significativamente (p=0,002), enquanto que em esmalte diminuiu (p=0,019), indicando aumento na severidade do desgaste dentário nestes pacientes. A média da profundidade de sondagem (PS) e do nível de inserção clínica (NIC) aumentou significativamente no pós-operatório de 6 meses (p<0,000). No mesmo período a quantidade de P. gingivalis aumentou (p=0,028) e das outras bactérias diminuiu discretamente (p>0,050). Em presença das bactérias P. gingivalis, T. forsythia, T. denticola e P. intermédia a condição periodontal se mostrou pior. Concluiu-se que a cirurgia bariátrica promoveu impacto negativo nas condições de saúde bucal, especialmente doença periodontal e desgaste dentário. Foram observadas alterações na quantidade de bactérias periodontopatogênicas nos pacientes avaliados durante os três períodos, sendo que a P. gingivalis acompanhou o aumento da severidade da doença periodontal.
Title in English
Impact of bariatric surgery on periodontal status and quantification of periodontopathogenic bacteria using q-PCR: longitudinal survey
Keywords in English
Bariatric surgery
Dental erosion
Obesity
Oral health
Periodontal diseases
Polymerase chain reaction
Porphyromonas gingivalis
Abstract in English
The aim of this longitudinal study was to evaluate the impact of bariatric surgery on periodontal condition and quantify periodontopathogenic bacteria in patients undergoing this surgery. This was a prospective study composed of 50 patients who underwent bariatric surgery for Roux-en-Y gastric bypass in three hospitals in the state of São Paulo. Data collection was performed in three periods: preoperative, postoperative of 6 and 12 months and consisted of: salivary flow evaluation; oral clinical examination to assess tooth wear and periodontal disease; gingival fluid sample collection for quantification of periodontopathogenic bacteria Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia, Treponema denticola and Prevotella intermedia using Real-time Polymerase Chain Reaction (q-PCR); questionnaire applied as regards factors related to occurrence of tooth wear and self-perceived oral health; weight and height evaluation to determine the body mass index (BMI), in addition to collection of individual's health-related data from medical files. At baseline, 51 patients with normal BMI were analyzed and compared with obese subjects. ANOVA, Tukey test, Pearson correlation and Students t-test were used for statistical analysis (p<0.050). At baseline, greater gingival bleeding index (GBI), presence of calculus and sites with 4-5 mm pocket depth were observed in obese compared with the control group (p<0.050), which showed better self-perceived oral health than the obese (p=0.008). Mean BMI decreased from 49.69±8.76 kg/m2 to 36.16±8.12 kg/m2 and to 32.26 kg/m2 after 6 and 12 months postoperatively (p <0.000), respectively. Before surgery 67% of patients had high C-reactive protein (CRP) serum levels and 38% high glucose level. There was significant reduction in serum CRP and glucose after surgery. Salivary flow was similar in all three periods, ranging from 0.86 to 0.96 mL / min. After bariatric surgery, the percentage of tooth surfaces with dentin wear increased significantly (p=0.002), while enamel wear decreased (p=0.019), indicating increase in the severity of tooth wear in these patients. The mean probing depth (PD) and clinical attachment level (CAL) increased significantly in the postoperative period of 6 months (p<0.000). In the same period the amount of P. gingivalis increased (p = 0.028) and of other bacteria decreased slightly (p> 0.050). In the presence of P. gingivalis, T. forsythia, T.denticola and P. intermedia, a worse periodontal condition was observed. It was concluded that bariatric surgery promoted negative impact on oral health conditions, especially periodontal disease and tooth wear. Changes were observed in the amount of periodontopathogenic bacteria in the patients evaluated during the three periods, and P. gingivalis accompanied the increased periodontal disease severity.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2012-06-19
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.