• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.18.2009.tde-04022010-095502
Document
Author
Full name
Matheus Alberto Cônsoli
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
São Carlos, 2009
Supervisor
Committee
Musetti, Marcel Andreotti (President)
Guerrini, Fabio Muller
Marino, Matheus Kfouri
Martinelli, Dante Pinheiro
Neves, Marcos Fava
Title in Portuguese
Análise dos aspectos relevantes para integração na cadeia de suprimentos aplicada ao setor de serviços de alimentação
Keywords in Portuguese
Cadeia de suprimentos
Foodservice
Governança. Canais de distribuição
Abstract in Portuguese
O tema gestão da cadeia de suprimentos tem forçado constantemente pesquisadores e gerentes a pensar em termos de gestão das operações e processos através das fronteiras organizacionais (MELNYK et al., 2007). Com base nessas questões, o objetivo desta tese envolveu a avaliação dessas mudanças, seus impactos e implicações relacionadas à integração externa em cadeias de suprimentos de empresas de alimentos que passaram a estruturar atividades específicas para o setor de foodservice. Assim, foi realizada uma análise do setor como objeto de análise da pesquisa e um levantamento conceitual das variáveis de integração na cadeia, por meio da sistematização comparativa de dez modelos e métodos teóricos sobre o assunto, no qual foram consolidadas as seguintes variáveis de integração externa: orientação estratégica para o mercado, integração interfuncional, planejamento conjunto e equitativo, sistemas de informação e monitoramento de performance, gestão de relacionamentos e decisões de estrutura e governança. A partir dessa consolidação, cada variável de integração foi descrita e discutida em termos conceituais, sendo desenvolvidas 33 proposições teóricas sobre a gestão da cadeia de suprimentos no setor de foodservice. Essas proposições foram então verificadas por meio de quatro estudos de caso de empresas do setor de carnes, sendo duas empresas de grande porte, uma cooperativa e uma empresa de médio porte. A partir das análises individuais e análises cruzadas dos estudos de caso, foram validadas 24 das proposições teóricas desenvolvidas, pelas quais se observou a crescente preocupação com a orientação para mercado, gestão de processos interorganizacionais e atividades de gestão de relacionamento com parceiros, além de maior formalização das atividades por meio de contratos. Por outro lado, muitas oportunidades ainda existem para melhorar a troca de informações entre as empresas e desenvolver um planejamento conjunto com outras empresas da cadeia.
Title in English
An analisys of relevant aspects of suppy chain integration applied to the foodservice sector
Keywords in English
Foodservice
Operations and processes
Strategic market
Abstract in English
Supply chain management is increasingly forcing managers and researchers to think in terms of managing operations and processes across corporate boundaries (MELNYK et al., 2007). Based on these questions, the research objective involved the evaluation of changes, their impacts and implications related to the supply chain external integration of food companies that focused some activities to the foodservice sector. Thus, an analisys of the foodservice sector and a conceptual research about chain integration variables were performed, based on a comparative analisys of ten theoretical models and methods related to SCM, where such SC external integration variables were consolidated: strategic market orientation; interfunctional integration; joint and equitable planning; information systems and performance monitoring; relationship management; and structure and governance decisions in the supply chain. Departing from this consolidation, each integration variable was conceptually described, and from which 33 theoretical propositions about SCM in the foodservice sector were developed. The propositions were tested through four case studies of companies in the meat sector, being two large and global companies, a cooperative and a médium sized company. From the individual cases and cross-case analysis, 24 theoretical propositions were validated, were it was observed an increase on market orientation, better management of interorganizational processes and relationship with chain partners, beside higher formalizations through contracts. On other hands, many opportunities related to information share and joint planning can still be developed and implemented by chain members.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2010-03-18
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.