• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Tesis Doctoral
DOI
https://doi.org/10.11606/T.16.2008.tde-23082010-083624
Documento
Autor
Nombre completo
Alexandre Luiz Rocha
Dirección Electrónica
Instituto/Escuela/Facultad
Área de Conocimiento
Fecha de Defensa
Publicación
São Paulo, 2008
Director
Tribunal
Toledo, Benedicto Lima de (Presidente)
Borges Filho, Francisco
Pina, Sílvia Aparecida Mikami Gonçalves
Pinheiro, Maria Lucia Bressan
Silva, Fernanda Fernandes da
Título en portugués
Fazenda Santa Gertrudes: modelo de produção cafeeira no oeste paulista. 1895-1930: contribuição de Eduardo Prates à definição de novos parâmetros produtivos
Palabras clave en portugués
Café
Construções rurais
Fazendas de café
História
Preservação
São Paulo
Resumen en portugués
Trata este trabalho, inicialmente, da trajetória da cultura do café, pelos campos do Brasil, vindo do Rio de Janeiro até chegar aos campos do oeste paulista. Procura-se entender a origem do conhecimento que determinou as transformações e adaptações de instalações produtivas. Já em terras paulistas, busca-se resgatar a contribuição de Eduardo da Silva Prates, Conde de Prates, a uma maior racionalização na produção e no beneficiamento do café, através da documentação preservada em arquivo público. Hipóteses de colaboradores na sua propriedade, a Fazenda Santa Gertrudes, foram verificadas e outros nomes surgiram da pesquisa, complementada com a iconografia da propriedade.
Título en inglés
Santa Gertrudes Plantation: coffee plantation model in the western paulista region. 1895-1930: Eduardo Prates contribution to the definition of new production processes
Palabras clave en inglés
Coffee
Coffee plantations
History
Preservation
Rural buildings
São Paulo
Resumen en inglés
This thesis, initially, goes into the course taken by the cultivation of coffee in Brazil, since it started at Rio de Janeiro until it reached the western plains of the State of São Paulo. The aim is to understand the origins of the know-how that governed the transformations and adaptations of coffee plantations. Once settled in São Paulo land, the aim is to rekindle the invaluable contribution rendered by Eduardo da Silva Prates, Conde de Prates, towards a greater rationalization of coffee processing and production through the analysis of preserved documentation held in public archives. Hypothesis concerning possible contributors to the development of his property, The Santa Gertrudes Farm, were examined and other names were revealed by the research which is supplemented with the iconography of the property.
 
ADVERTENCIA - La consulta de este documento queda condicionada a la aceptación de las siguientes condiciones de uso:
Este documento es únicamente para usos privados enmarcados en actividades de investigación y docencia. No se autoriza su reproducción con finalidades de lucro. Esta reserva de derechos afecta tanto los datos del documento como a sus contenidos. En la utilización o cita de partes del documento es obligado indicar el nombre de la persona autora.
Tese_A_L_Rocha.pdf (29.36 Mbytes)
Fecha de Publicación
2010-08-27
 
ADVERTENCIA: Aprenda que son los trabajos derivados haciendo clic aquí.
Todos los derechos de la tesis/disertación pertenecen a los autores
CeTI-SC/STI
Biblioteca Digital de Tesis y Disertaciones de la USP. Copyright © 2001-2024. Todos los derechos reservados.