• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.2013.tde-30102013-124957
Document
Author
Full name
Giancarlo Coscelli Rocco
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2013
Supervisor
Committee
Milan, Marcos (President)
Romanelli, Thiago Liborio
Silva, Rouverson Pereira da
Title in Portuguese
Planejamento e sistematização de características técnicas para atender um sistema de produção agrícola: um estudo de caso na citricultura
Keywords in Portuguese
Agricultura
Casa da qualidade
Desdobramento da função qualidade
Gestão da qualidade
Indicadores de desempenho
QFD
Abstract in Portuguese
Para superar os desafios existentes na produção citrícola, relacionados ao dinamismo do mercado, às pressões fitossanitárias e à complexidade da produção, deve-se ter um elevado nível de conhecimento do processo produtivo que conduza à tomada de decisão adequada. Este conhecimento pode ser obtido pela compreensão de como os requisitos da produção, representados pela qualidade exigida, são afetados pelas variáveis do processo, representadas por características técnicas. Considerando-se que esta compreensão auxilia na manutenção e competitividade da cultura, o presente trabalho tem como objetivo identificar, sistematizar e priorizar as características técnicas para atender as exigências do processo de produção de laranjas destinadas à indústria processadora de suco. A identificação da qualidade exigida do processo e das características técnicas da produção foi realizada por meio de pesquisa bibliográfica. Identificou-se 38 itens da qualidade exigida, com base em 6 processos e 17 atividades realizadas para a produção de laranjas, e 114 características técnicas que afetam esta produção, organizadas em 7 grupos de afinidades. O método do desdobramento da função qualidade (QFD) foi utilizado para compreender a relação entre as qualidades exigidas e as características técnicas da produção, permitindo a sistematização. A aplicação do método também permitiu a priorização das características técnicas, em uma etapa denominada conversão. A priorização foi definida com base em um peso relativo calculado para cada característica na etapa de conversão, que representa a influência de cada uma sobre o processo produtivo. Do total de 114 características, 64 (56%) foram responsáveis por 80% do peso relativo total calculado. Notou-se que a influência de cada característica sobre o processo produtivo é diferente, apesar dessa relação não atender ao princípio de Pareto. A matriz de correlação, que identifica a relação de interdependência entre as características técnicas da produção, expôs ainda mais a complexidade e o caráter sistêmico da produção citrícola.
Title in English
Planning and systematizing technical characteristics to satisfy an agricultural production system: a case study in citriculture
Keywords in English
Agriculture
House of Quality
Performance measures
QFD
Quality function deployment
Quality management
Abstract in English
In order to overcome citriculture's challenges, related to market dynamics, phytosanitary pressures and production complexity, a high level of knowledge concerning the production process is necessary, leading to proper decision making. This knowledge can be achieved by comprehension on how the production requirements, represented by demanded quality, are affected by process variables, represented by technical characteristics. Considering that this comprehension helps to maintain proper condition and competitiveness of citriculture, this study aims to identify, systematize and prioritize technical characteristics to satisfy the requirements of the orange production process to attend juice industry. The identification of process quality demanded and technical measures was performed by bibliographical research. It was identified 38 items of demanded quality, based on 6 process and 17 activities performed on oranges production, and 114 technical characteristics that affect such production, organized into 7 affinity groups. Quality function deployment (QFD) method was applied in order to understand the relationship between quality demanded and technical characteristics, leading to systematization. This method also enabled prioritization of technical characteristics, in a process named conversion. The prioritization was based on relative weight, calculated for each characteristic in conversion process. This weight represents the influence of the characteristic on production process. From the total of 114 characteristics, 64 (56%) were responsible for 80% of total relative weight calculated. It was noted that the influence of each characteristics on production process were different, although this relationship does not answer to Pareto principle. The correlation matrix, that identifies the interdependence relationship between technical characteristics, exposed the complexity and systemic nature of citriculture.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2013-11-06
 
WARNING: Learn what derived works are clicking here.
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.