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Doctoral Thesis
DOI
https://doi.org/10.11606/T.11.2009.tde-14042009-081421
Document
Author
Full name
Claudia Brito Silva
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2009
Supervisor
Committee
Moraes, Márcia Azanha Ferraz Dias de (President)
Ferro, Andrea Rodrigues
Molin, Jose Paulo
Moretto, Antonio Carlos
Spolador, Humberto Francisco Silva
Title in Portuguese
Inovação na indústria sucroalcooleira paulista: os determinantes da adoção das tecnologias de agricultura de precisão
Keywords in Portuguese
Agricultura de precisão
Cana-de-açúcar
Indústria sucroalcooleira - São Paulo (SP)
Tecnologia agrícola
Abstract in Portuguese
As tecnologias de Agricultura de Precisão - AP já são adotadas nas lavouras do Brasil, com técnicas cada vez mais produtivas, indispensáveis para garantir a liderança do país na produção agrícola. No entanto, não existem ainda estudos sobre a intensidade do uso das tecnologias de AP no país e dos condicionantes de sua adoção. O desafio central deste trabalho foi, então, investigar o processo de adoção e uso das tecnologias de AP alcançado pela indústria sucroalcooleira no Estado de São Paulo. Para tanto, foram utilizados dados primários, a partir do encaminhamento de questionário a todas as empresas do setor sucroalcooleiro paulista, com o objetivo de se conhecer, não só o grau de adoção e uso das tecnologias de AP, mas também aprofundar a discussão sobre o tema da AP na indústria sucroalcooleira. Assim, foram obtidas informações sobre as características das empresas, as fontes de informação para adoção, os impactos da AP nas empresas e os obstáculos encontrados às práticas de AP. Paralelamente, estimou-se um modelo econométrico lógite para verificar a influência das variáveis estudadas na probabilidade de adoção das tecnologias de AP. As principais conclusões deste trabalho sugerem que a adoção e uso dessas tecnologias trazem resultados positivos para as empresas, como por exemplo, a melhoria no gerenciamento, o aumento da produtividade, a redução dos custos, a minimização dos impactos ambientais e a melhoria da qualidade da cana. A análise econométrica mostrou que a probabilidade de adotar as tecnologias de AP é maior em ordem decrescente de importância, em usinas/destilarias de capital nacional, que fazem parte de um grupo empresarial, de orientação exportadora, de gestão profissional, e que utilizam maior percentual de fontes de financiamento próprio.
Title in English
Innovation in the sugarcane industry of São Paulo state: determiners to adopt technologies of precision agriculture
Keywords in English
agriculture technolgy.
Pricision agriculture
sugarcane
sugarcane industry
Abstract in English
The technologies of Precision Agriculture - PA - are already a reality in crops throughout Brazil, using more and more productive techniques, crucial to ensure the country as the world leader in agriculture. However, there are not yet studies on the intensity of the use of PA technologies in Brazil and the determiners of their adoption. The main focus of this study was, therefore, to investigate the adoption process and the use of PA technologies in the sugarcane industry in São Paulo state. For that purpose, it was used primary data based upon a questionnaire submitted to all enterprises of the sugarcane sector in the state, aiming to figure out not only the adoption level and use of PA technologies in the sugarcane industry, but also to deepen the discussion about Precision Agriculture, obtaining therefore, more information regarding the characteristics of the enterprises, sources of information for the adoption of PA, the impact of PA technologies on the enterprise and the obstacles faced by the PA practices. In parallel, the econometric model logit was estimated to verify the influence of the variables studied on the probability for the adoption of the PA technologies. The main conclusions of this study suggest that the adoption for these technologies bring results to enterprises, such as improvement of management procedures, increase of productive, cost reduction, minimization of environmental impacts and improvement of sugarcane quality. The econometric analysis showed that the probability to adopt PA technologies is higher in decrescent order of importance in mills/distilleries of national capital, which are part of an export-driven group, of professional management and that use higher percentage of their own resources.
 
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Claudia_Silva.pdf (1.87 Mbytes)
Publishing Date
2009-04-23
 
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