Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.11.2003.tde-09022004-145403
Document
Author
Full name
Diogo Suzigan Dragone
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Piracicaba, 2003
Supervisor
Committee
Neves, Evaristo Marzabal (President)
Azevedo, Paulo Furquim de
Moraes, Márcia Azanha Ferraz Dias de
Title in Portuguese
Formas de organização da produção e decisões de terceirização na citricultura.
Keywords in Portuguese
citricultura
custo de transação
organização industrial
tercerização.
Abstract in Portuguese
Este estudo tem como objetivo analisar as formas de organização da
produção em São Paulo (Brasil) e Flórida (EUA) e as decisões de terceirização na
produção e investimentos externos na citricultura em São Paulo - suas possibilidades,
potencialidades e limitações. Para a fundamentação empírica-teórica, são estudados
modelos e relações contratuais existentes na citricultura dos dois países. Entrevistas e
levantamentos de dados primários são efetuados, buscando informações qualitativas com
agentes econômicos de instituições privadas e públicas ligadas ao setor cítrico paulista,
via pesquisa direta (não simulada) por meio de entrevistas em profundidade.
Incorporam-se ainda entrevistas realizadas nos EUA, e extensões recentes para o setor
cítrico da Flórida. Conclui-se que as modalidades de produção cítrica das duas regiões
têm similaridades e diferenças em função das relações contratuais, dos tipos de agentes
econômicos envolvidos, das culturas organizacionais regionais e das características
próprias da citricultura de cada região, e, que a terceirização do setor pode ser uma
direção futura abrindo outros cenários na organização e relações negociais na
citricultura.
Title in English
Organizational forms of citrus production and outsourcing decisions in citriculture.
Keywords in English
citrus industry
industrial organization
outsourcing.
transation cost
Abstract in English
The objective of this study is to analyze the organizational forms of citrus
production in the Sao Paulo (Brazil) and Florida (USA) and the production outsourcing
decisions and external investments in the Sao Paulo citriculture (i.e., its possibilities,
potentials and limitations). For the theoretical and empirical analysis, models and
contractual production relations in the two countries have been studied. Interviews have
been made and primary sources data have been collected, obtaining qualitative data from
economic agents related to public and private institutions of the Sao Paulo citrus
industry, via direct research method (non simulated) through in-depth interviews.
Interviews on US citriculture contract tools and recent extension services on the Florida
citrus industry have also been included. A conclusion of this study is that the kinds of
business of both regions have differences and similarities with respect contractual
relations, strategic and organizational management, types of economic agents involved,
and the peculiar characteristics of each citrus production region. Another finding of this
study is that outsourcing might be one of the future ways of opening other scenarios in
the organization and negotiation relations of the citriculture.
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Publishing Date
2004-02-13