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Dissertação de Mestrado
DOI
https://doi.org/10.11606/D.10.2008.tde-23012009-135008
Documento
Autor
Nome completo
Iaçanã Valente Ferreira Gonzaga
E-mail
Unidade da USP
Área do Conhecimento
Data de Defesa
Imprenta
Pirassununga, 2008
Orientador
Banca examinadora
Gobesso, Alexandre Augusto de Oliveira (Presidente)
Nogueira Filho, Jose Carlos Machado
Rennó, Francisco Palma
Título em português
Suplementação com óleo de arroz semi-refinado com alto teor de gama-orizanol na dieta de garanhões
Palavras-chave em português
Digestibilidade
Gama-orizanol
Lipoproteínas
Testosterona
Resumo em português
Durante 60 dias foram utilizados seis garanhões de raças variadas, com peso médio inicial de 472,67±90,48 kg, alimentados duas vezes ao dia com dietas compostas por feno de Tifton (Cynodon dactylon) e concentrado comercial, suplementadas com 300 mL de óleo vegetal (óleo de arroz ou óleo de soja), além de sal mineralizado e água ad libitum. Foi avaliado o efeito da suplementação com óleo de arroz semi-refinado com alto teor de gama-orizanol sobre a aceitabilidade da dieta, ganho de peso, escore corporal, lipídeos plasmáticos, digestibilidade aparente dos nutrientes da dieta (Matéria Seca MS, Matéria Orgânica MO, Proteína Bruta PB, Fibra em Detergente Neutro FDN e Fibra em Detergente Ácido FDA), além da qualidade espermática e testosterona plasmática. Para tal observação, foram colhidas amostras sangüíneas com 0, 15, 30, 45 e 60 dias após o início do tratamento para mensuração das concentrações plasmáticas de testosterona, triglicérides, colesterol total e suas frações, tais como lipoproteína de densidade muito baixa (VLDL-C), lipoproteína de densidade baixa (LDL-C) e lipoproteína de densidade alta (HDL-C). Para avaliação da digestibilidade aparente dos nutrientes da dieta, os animais passaram por três dias de colheita total de fezes. Para avaliação da qualidade espermática, os garanhões passaram por colheita seminal com 0, 15, 30, 45 e 60 dias do tratamento. O delineamento experimental foi inteiramente casualisado com medidas repetidas no tempo e as médias foram comparadas considerando-se o nível de 5% de significância. Os valores médios obtidos para a digestibilidade aparente da MS, MO, EE, FDN e FDA foram respectivamente 64,34; 68,03; 71,95; 83,37; 62,15 e 55,05% para o tratamento com óleo de soja, e 58,97; 62,61; 66,96; 81,94; 54,85 e 45,87% para o tratamento com óleo de arroz. Não houve diferença (p < 0,05) em relação à digestibilidade aparente dos nutrientes da dieta para os tratamentos propostos. Os valores médios para testosterona, colesterol total, HDL-C, LDL-C, VLDL-C e triglicérides foram respectivamente 75,93 ng/dL; 92,73; 61,47; 26,99 e 4,28 mg/dL para o tratamento com óleo de soja; e de 62,13 ng/dL; 110,20; 66,73; 38,44 e 5,02 mg/dL para o tratamento com óleo de arroz. Em relação à qualidade espermática, também não se observou (p < 0,05), e os valores médios para volume, motilidade, vigor, concentração, defeitos maiores, defeitos menores e defeitos totais, foram respectivamente, de 71,87 mL; 69 %; 2,63; 123 x 106 espermatozóides/mL; 17,73%; 4,60% e 22,33 % para o tratamento com óleo de soja, e de 78,67 mL; 70,67%; 2,93; 115,67 x 106 espermatozóides/mL; 17,96%; 6,03% e 22,63% para o tratamento com óleo de arroz. Podemos concluir que a suplementação da dieta com óleo de arroz semi-refinado, com alto teor de gama-orizanol, proporciona melhora do ganho de peso e do escore corporal, não afeta a qualidade espermática ou a concentração plasmática de testosterona, VLDL-C, HDL-C e triglicérides, porém, eleva as concentrações plasmáticas de colesterol total e de LDL-C.
Título em inglês
Supplementation with rice bran oil semi-refined with high level of gamma-oryzanol in stallion´s diets
Palavras-chave em inglês
Digestibility
Gama-oryzanol
Lipoproteins
Testosterone
Resumo em inglês
Using up six stallions of various breeds during 60 days, with initial average weight of 472,67 ± 90,48 kg, fed twice a day with a diet consisting of Tifton hay (Cynodon dactylon) and commercial concentrate, supplemented with 300 mL. of a vegetable oil (rice bran or soybean), moreover mineralized salt and ad libitum water. The experiment evaluated the effect of the supplementation of diet with rice bran oil, with high level of gamma-oryzanol, about acceptability of the diets, weight gain, body score, levels of plasmatic lipids, apparent digestibility of nutrients of the diets (dry matter - DM, organic matter - OM, crude protein - CP, ether extract - EE, neutral detergent fiber - NDF and acid detergent fiber ADF), and spermatic quality and plasmatic testosterone. Blood samples were also held with 0, 15, 30, 45 and 60 days after starting treatment, for analysis of the values of testosterone, triglycerides, total cholesterol and its fractions (HDL-C, LDL-C and VLDL-C). To evaluation of the apparent digestibility of the nutrients of the diet, the animals had passed for three days of total fecal collection. To evaluation of the sperm quality, the sires had passed for seminal collection with 0, 15, 30, 45 and 60 days of the treatment. It was used completely randomized design for repeated measures design with repeated measures over time and the means were compared under 5 % significance level. The gotten average values for the apparent digestibility of the DM, OM, CP, EE, NDF and ADF were respectively 64,34; 68,03; 71,95; 83,37; 62,15 and 55.05 % for the treatment with soybean oil, and 58,97; 62,61; 66,96; 81,94; 54,85 and 45.87 % for the treatment with rice bran oil. There was no statistical difference (p < 0,05) from the apparent digestibility of nutrients of the diet. The average values for testosterone, total cholesterol, HDL-C, LDL-C, VLDL-C and triglycerides had been respectively 75,93 ng/dL; 92,73; 61,47; 26,99 and 4,28 mg/dL for the treatment with soy oil; and of 62,13 ng/dL; 110,20; 66,73; 38,44 and 5,02 mg/dL for the treatment with rice bran oil. In relation to the spermatic quality, also did not have difference (p < 0,05), and the average values for volume, motility, vigor, concentration, defects, lesser defects and total defects, had been respectively, of 71,87 mL; 69%; 2,63; 123 x 106 sptz/mL; 17.73%; 4.60% and 22.33% for the treatment with soybean oil, and 78,67 mL; 70.67%; 2,93; 115,67 x 106sptz/mL; 17.96%; 6.03% and 22,63% for the treatment with rice bran oil. The supplementation of diet with semi-refined rice bran oil, with high level of gamma-oryzanol, provided better weight gain and improves the body score, do not affect the sperm quality or plasmatic levels of testosterone, VLDL-C, HDL-C and triglycerides, however, it increase plasmatic levels of total cholesterol and LDL-C.
 
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Data de Publicação
2009-04-15
 
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  • GOBESSO, A. A. O., et al. Effect of the use os Saccharomyces cerevisae on apparent digestibility in horses diet. In 6º European Workshop on Equine Nutrition - EWEN, Lisboa, 2012. Forages and Grazing in Horse Nutrition., 2012. Abstract.
  • GOBESSO, A. A. O., et al. Evaluation of body condition score in horses by ultrasonography. In 6º European Workshop on Equine Nutrition - EWEN, Lisboa, 2012. Forages and Grazing in Horse Nutrition., 2012. Abstract.
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  • GONZAGA, I. V. F., et al. Heart rate of horses undergoing aerobic exercise and supplemented with gamma-oryzanol. In 50ª Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, Campinas, 2013. The Integration of Knowledge in Animal Production., 2013. Abstract.
  • OLIVEIRA, M. A. V., et al. Effect of omega-3 and omega-6 fatty acids supplementation on development of equine and mule nursing foals. In 50th Annual Meeting Brazilian Society os Animal Science, Campinas, 2013. The Integration of Knowledge in Animal Production., 2013. Abstract.
  • OLIVEIRA, M. A. V., et al. Evaluation of body condition score in horses by ultrasonography. In 50th Annual eeting Brazilian Society of Animal Science, Campinas, 2013. The Integration of Knowledge in Animal Production., 2013. Abstract.
  • PALAGI, M. A. F., et al. Effect of essential oils inclusion in the horse's diet on the digestibility of nutrients. In 50th Annual Meeting of the Brazilian Society os Animal Science, Campinas, 2013. The Integration of Knowledge in Animal Production., 2013. Abstract.
  • PALAGI, M. A. F., et al. Effect of the use of Saccharomyces cerevisiae on apparent digestibility in horse s diet. In 50th Annual Meeting of the Brazilian Society of Animal Science, Campinas, 2013. The Integration of Knowledge in Animal Production., 2013. Abstract.
  • SANCHEZ, P. J., et al. Evaluation of dietary essential oils on glucose and insulin concentrations of ponies. In 50th Annual Meeting of the Brazilian Society of Animal Science, Campinas, 2013. The Integration of Knowledge in Animal Production., 2013. Abstract.
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