• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 
  Bookmark and Share
 
 
Master's Dissertation
DOI
https://doi.org/10.11606/D.10.2015.tde-04082015-160028
Document
Author
Full name
Gisele Mouro Ravagnani
E-mail
Institute/School/College
Knowledge Area
Date of Defense
Published
Pirassununga, 2015
Supervisor
Committee
Andrade, André Furugen Cesar de (President)
Celeghini, Eneiva Carla Carvalho
Viana, Carlos Henrique Cabral
Title in Portuguese
Avaliação dos efeitos da congelação do sêmen suíno em diferentes concentrações na palheta de 0,5 ml em relação às características de motilidade, integridade das membranas espermáticas e peroxidação lipídica
Keywords in Portuguese
Concentração espermática
Criocapacitação
Crioinjúria
Criopreservação
Espermatozoide suíno
Abstract in Portuguese
A ausência de trabalhos verificando a melhor concentração de espermatozoides para se congelar o sêmen de cachaços em palhetas de 0,5 mL, gerou a necessidade deste estudo. Foi proposto, por meio deste expererimento, encontrar uma quantidade ideal, ou seja, uma concentração em que se consiga congelar o maior número de espermatozoides por palheta, sem aumentar os danos já causados pelo processo de criopreservação dos espermatozoides de cachaços. Diante disso, foram realizadas 5 coletas de 5 cachaços (n=25), utilizando apenas a fração rica do ejaculado. Estes foram divididos em cinco concentrações espermáticas diferentes, a saber: 100, 200, 300, 600 e 800x106 espermatozoides/mL e congelados em palhetas de 0,5mL. Após o processo de criopreservação, realizado por um sistema automatizado, as plalhetas foram acondicionadas em botijão criogênico. Para as análises, 2 palhetas de cada concentração foram descongeladas em banho maria (37ºC por 30 segundos) e submetido às avaliações das características de motilidade por meio do CASA, citometria de fluxo para a análise da integridade das membranas acrossomal e plasmática, potencial mitocondrial, peroxidação lipídica e fluidez da membrana espermática (capacitação), além da morfologia espermática por microscopia de contraste de interferência diferencial de fase. As variáveis avaliadas foram submetidas à análise de variância e ao teste de média PDDIF, ao nível de 5%. O aumento da concentração espermática, na palheta de 0,5mL, afetou significativamente (p<0,05) a motilidade total e progressiva, velocidade progressiva, velocidade de trajeto, linearidade, retilinearidade, frequência de batimento flagelar e hiperativação. O aumento do número de espermartozoides na palheta não alterou (p>0,05) a porcentagem de células que apresentavam simultaneamente a integridade das membranas plasmática e acrossomal e com potencial mitocondrial (MIAIAP), o aumento não influenciou (p>0,05) as variáveis peroxidação lipídica, capacitação e morfologia espermática. Baseado nos resultados, pode-se sugerir a congelação de até 300x106 espermatozoides/mL, na palheta de 0,5 mL, sem maiores danos à motilidade e integridade das membranas espermáticas.
Title in English
Assessment of the effects of freezing of boar semen in different concentrations in 0.5 ml straw in relation to the motility characteristics of the sperm integrity and membrane lipid peroxidation
Keywords in English
Cryo capacitation
Cryoinjury
Cryopreservation
Spermatic concentration
Swine spermatozoa
Abstract in English
The lack of studies veryfing the best concentration of sperm to freeze the boar semen in 0.5 ml straws, bring forth necessity for this study. The experiment proposed to find an optimal amount, in other words a concentration that is possible to freeze the higher number of spermatozoa per straw without increasing the damage already caused by the process of cryopreservation of boar spermatozoa. Therefore, there were 5 semen collections of 5 boars (n = 25) using only the rich fraction of the ejaculate. They were divided into five different sperm concentrations, namely 100, 200, 300, 600 and 800x106 sperm/mL and frozen in 0.5 mL straw. After the cryopreservation process, carried out by an automated system, straws were placed in cryogenic cylinders. For the analysis, two straws of each concentration were thawed in water bath (37°C for 30 seconds) and subjected to evaluations of motility characteristics through CASA, flow cytometry to analyze the integrity of the acrosome and plasma membrane, mitochondrial potential, peroxidation and lipid fluidity of sperm membrane (capacitation), and the sperm morphology by phase differential interference contrast microscopy. The variables were subjected to analysis of variance and the average test PDDIF, at 5%. The increased sperm concentration, in the 0.5mL straw, affected significantly (p <0.05) total and progressive motility, progressive velocity, path velocity, linearity, straightness, flagellar beat frequency and hyperactivation. The increase in the spermatozoa number, in 0,05 mL straw, did not change (p> 0.05) the percentage of cells that simultaneously showed the integrity of plasma and acrosomal membranes and with high mitochondrial potential (MIAIHM), the increase did not affect (p> 0.05) the lipid peroxidation variables, training and sperm morphology. Based on the results, it can be suggested to freeze with 300x106 spermatozoa/mL, in 0.5 mL straw, without major damage to the integrity and motility of the sperm membrane.
 
WARNING - Viewing this document is conditioned on your acceptance of the following terms of use:
This document is only for private use for research and teaching activities. Reproduction for commercial use is forbidden. This rights cover the whole data about this document as well as its contents. Any uses or copies of this document in whole or in part must include the author's name.
Publishing Date
2015-08-10
 
WARNING: The material described below relates to works resulting from this thesis or dissertation. The contents of these works are the author's responsibility.
  • ROSSETO, A. C., et al. Exploring the effects of second estrus synchronization and dietary flushing on the incidence of ovarian cysts in gilts by using exogenous gonadotropins. BRAZILIAN JOURNAL VETERINARY RES. AND ANIMAL SCIENCE, 2014.
  • BIANCHI-ALVES, M. R., et al. Assessment of sperm characteristics of rams treated with low-level laser terapy: preliminary results. In XXVII Reunião da Sociedade Brasileira de Tecnologia de Embriões, Praia do Forte - BA, 2013. Animal Reproduction.Belo Horizonte : Colégio Brasileiro de Reprodução Animal, 2013. Abstract.
  • BIANCHI-ALVES, M. R., et al. Testicular histopathological characteristics of rams treated with low-level laser therapy: preliminary results. In 40th Annual Conference of International Embryo Transfer Society, Reno, Nevada, 2013. Reproductive, Fertility and Development.. : Austrália: CSIRO, 2013. Abstract.
  • DE ANDRADE, A. F. C., et al. Sperm damage caused by cooling and freezing: What are and how to evaluate and avoid them?. In XXIV Reunión Anual Sociedad Chilena de Reproducción y Desarrollo, Valdivia, 2013. XXIV Reunión Anual Sociedad Chilena de Reproducción y Desarrollo 2013., 2013. Abstract.
  • M. Andrade Torres, et al. Osmolarity and motility characteristics of swine sperm: changes in characteristics of sperm moviment. In XXVII Reunião da Sociedade Brasileira de Tecnologia de Embriões, Praia do Forte - BA, 2013. Animal Reproduction.Belo Horizonte : Colégio Brasileiro de Reprodução Animal, 2013. Abstract.
  • PARAZZI, L. J., et al. Influência da Suplementação de L-Glutamina e L-Ácido Glutâmico na Dieta de Marrãs Sobre a Ovulação e Peso do Útero. In VII Simpósio de Pós-Graduação e Pesquisa em Nutrição e Produção Animal, Pirassununga, 2013. Anais do VII Simpósio de Pós-Graduação e Pesquisa em Nutrição e Produção Animal., 2013. Resumo.
  • RAVAGNANI, G. M., et al. The osmolarity of the extender affects viability of chilled swine spermatozoa?. In XXVII Reunião da Sociedade Brasileira de Tecnologia de Embriões, Praia do Forte - BA, 2013. Anais da XXVII Reunião da Sociedade Brasileira de Tecnologia de Embriões.Belo Horizonte : Colégio Brasileiro de Reprodução Animal, 2013. Abstract.
  • PARAZZI, L. J., et al. Uso da Glutamina na nutrição de suínos. In Luis Felipe Prada e Silva, et al. Novos desafios da Pesquisa em Nutrição e Produção Animal. Organizador. Pirassununga : Editora 5D, 2013{Volume}, p. 63-82.http://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/10/10131/tde-04082015-160028/
All rights of the thesis/dissertation are from the authors
CeTI-SC/STI
Digital Library of Theses and Dissertations of USP. Copyright © 2001-2024. All rights reserved.